В досегашната историята на участието си в евротурнирите Байерн шест пъти е губил с 0:1 като гост в първия мач и само два пъти е отпадал след това. Първият път това става през сезон 1989/90 на КЕШ, когато на полуфинала е елиминиран от доминиращия по това време в Европа Милан. Сега беше вторият.

“Росонерите” печелят в Милано с 1:0 след гол на Марко ван Бастен от дузпа в 77-ата минута. На реванша баварците заличават пасива с попадение на Томас Щрунц в 54-ата минута. До края на редовното време нов гол не пада и се стига до продължения, в които Алан Макинали и Стефано Боргоново се разписват по един път за Милан.

Италианският тим след това побеждава Бенфика с 1:0 на финала във Виена с попадение на Франк Рийкард и става последният отбор, спечелил шампионския трофей на Европа в две поредни години.

Реал (Мадрид) от своя страна има шест случая в евротурнирите, в които печели първия мач с 1:0 като домакин. Два пъти “белият балет” отпада от Ювентус. Това са последните два случая, когато кралският клуб печели с такъв резултат първата среща.

Първият път е на 1/4-финалите през сезон 1995/96. Реал (Мадрид) печели на “Сантяго Бернабеу” с 1:0 след гол на Раул в 21-ата минута. Още в 16-ата минута на реванша Алесандро дел Пиеро заличава пасива на “бианконерите”, а в 53-ата Микеле Падовано бележи победния гол.

След това “Старата госпожа” елиминира Нант, за да се наложи с дузпи над Аякс (1:1 в редовното време и след продължения) на финала в Рим.

През сезон 2004/05 Реал (Мадрид) и Ювентус се срещат на 1/8-финалите на Шампионската лига. Иван Елгера бележи единствения гол за успеха на испанския гранд в Мадрид. На реванша Давид Трезеге изравнява общия резултат в 75-ата минута. Четири минути преди края на продълженията Марсело Салайета бележи победния гол за торинци.

В следващия кръг “бианконерите” отпадат от бъдещия носител на трофея Ливърпул след загуба с 1:2 като гост и нулево равенство в Италия. За Реал (Мадрид) пък настъпва шестгодишен период, в който отпада на 1/8-финалите на Шампионската лига. В България заради това започват да наричат “белия балет” с прозвището “осминареал”.