Реал (Мадрид) победи Байерн с 1:0 в първи полуфинален мач от Шампионската лига и постави своеобразен рекорд.
Двата отбора са се срещали 15 пъти от създаването на Шампионската лига. Днешната среща изравни рекорда за най-чести сблъсъци между два тима – 15 (между Милан и Барселона). Във въпросните 15 мача в Шампионската лига Байерн има 8 победи, няма отбор с повече успехи над Реал в турнира. Байерн загуби последните си шест мача в Шампионската лига на “Сантяго Бернабеу” – включително и поражението от Интер на финала през 2010 г.

Реал (Мадрид) играе на полуфинал в ШЛ за четвърна поредна година, но не е участвал на финал в турнира от 2002 г. Кралския клуб спечели 16 от последните си 18 мача в Шампионската лига на “Сантяго Бернабеу” (2 равенства). Последната домакинска загуба на “белия балет” в турнира е от април 2011 г. срещу Барселона. Реал (Мадрид) вкара поне един гол в последните си 18 домакински мача в Шампионската лига, като в тях реализира общо 56 попадения.

Кралския клуб спечели десет от последните си 12 мача в ШЛ (1 равенство и една загуба). Единственото поражение през този сезон беше от Борусия (Дортмунд) – 0:2 на 1/4-финалния реванш. “Белият балет” е най-резултатният отбор в ШЛ през този сезон. 29 от 33-те попадения на тима са вкарани от игра.

Байерн се класира за полуфинал на Шампионската лига за четвърти път в последните пет сезона, като през миналата година спечели трофея. Баварците записаха първо поражение от последните си 10 срещи от елиминационната фаза на турнира – 7 победи и 2 равенства. Тимът от Мюнхен не вкара поне един гол в ШЛ за първи път от 13 март 2013 г. Последният тим, който не получи попадение беше Арсенал.

Кристиано Роналдо вкара 35 гола в последните си 28 срещи в турнира. През настоящия сезон той има 14, което е изранен рекорд на постиженията на Жозе Алтафини (за Милан през сезон 1962/63) и на Лионел Меси (за Барселона през сезон 2011/12).

Карло Анчелоти участва на полуфинал на ШЛ за пети път в ролята си на треньор, но за първи път от 2007 г. Предишните четири случая са начело на Милан. Пеп Гуардиола участва на полуфинал в турнира като треньор за пети път от общо пет сезона. Предишните четири случая са начело на Барселона.