Белгиецът Том Сентфит бе назначен за селекционер на националния тим на Филипините, съобщават от местната федерация. 50-годишният треньор напусна Гамбия през месец януари след успешни пет години и половина.

Филипините ще бъдат 11-ият национален отбор, който Сентфит ще води в дългата си кариера, преминала през Европа, Африка, Азия и Карибите.

Сентфит бе начело на Гамбия на два поредни турнира за Купата на африканските нации и дори достигна четвъртфиналите през 2021. Преди това той бе селекционер на Намибия, Зимбабве, Етиопия, Йемен, Малави, Того, Бангладеш, Тринидад и Тобаго, както и Малта. Той пое Гамбия през 2018, след като футболният отбор на страната не бе печелил официален мач от пет години.

Въпреки богатия си опит на международно ниво, Сентфет все още е далеч от абсолютния рекорд на германеца Руди Гутендорф. Той е водил 18 страни в кариерата си, като в това число не влизат олимпийските състави на Иран (1988) и Китай (1992).

Гутендорф почина на 93-годишна възраст през 2019. Като цяло той е водил 55 отбора в 32 страни, което му осигурява място в книгата за рекорди "Гинес".