След емоциите и някои страхотни голове в групите на Шампионската лига тази вечер започват и срещите в груповата фаза от втория по престиж клубен турнир на стария континент – Лига Европа. Двубоите от всички 12 групи са разпределени от 20:00 часа и 22:05 часа, а шестима българи очакват с клубните си отбори старта на турнира.

Най-именитият български футболист в последните години Димитър Бербатов и ПАОК (Солун) гостуват на Габала в азербайджанската столица Баку. Двубоят от група „C” е от 20:00 часа българско време и ще бъде предаван както всички останали с картина в БЛИЦ. Бербатов няма да бъде сред титулярите, като това бе потвърдено и от треньора на гръцкия тим Игор Тудор на пресконференцията преди срещата. Българинът обаче може да се появи в игра, ако резултатът не е по-вкуса на хърватския специалист. Титуляр за ПАОК със сигурност ще бъде бившият футболист на „Левски” Гари Родригес.

Благой Георгиев и Рубин (Казан)
ще имат визита на швейцарския Сион също от 20:00 часа българско време в среща от група „B” на надпреварата. Българинът се очаква да бъде сред титулярите на руския тим, след като записа пълни 90 минути при успеха над Локомотив (Москва) с 3:1 миналия уикенд в руското първенство, където тимът му заема 13-о място с 2 победи и 6 загуби.

Сръбският шампион Партизан, в чийто редици се подвизават нападателят Валери Божинов и бранителят Иван Бандаловски, е домакин на АЗ Алкмаар от 22:05 часа българско време в мач от последната група „L”. Божинов има по-голям шанс от Бандаловски да започне срещата, тъй като от началото на сезона по-често попада сред титулярите от своя сънародник.

Албанският първенец Скендербеу с Венцислав Христов в състава си пък ще приеме турския гранд Бешикташ от 22:05 часа в мач от група „H”. Бившият нападател на Берое рядко попада сред титулярите на албанския тим и най-вероятно отново ще се надява да се появи в игра като резерва.

Иван Иванов продължава да се възстановява от тежка контузия и няма да вземе участие за швейцарския шампион Базел, който гостува на Фиорентина от 22:05 часа на „Артемио Франки” в мач от група „I”. Треньор на „виолетовите” от Флоренция е португалецът Пауло Соуса, извел Базел до титлата в Швейцария през миналия сезон.

Други интригуващи сблъсъци от първия кръг в груповата фаза са Бордо – Ливърпул, Борусия (Дортмунд) – Краснодар и Аякс – Селтик, започващи от 20:00 часа българско време.