Българският национал Димитър Бербатов признава пред в. “Сън” в своето най-разкриващо интервю в Англия до момента, че първият му сезон в Манчестър Юнайтед е бил провал. Сстресът, на който е бил подложен му е струвал безсънни нощи.

“През първия сезон бях разочарован от себе си. Трябва да си призная. Бях под голямо напрежение и може би се провалих. Исках да се докажа пред себе си и пред феновете. Трябва обаче да се знае, че привържениците на клуба са отдадени на Бест, Чарлтън, Кантона, а аз съм просто Димитър”, твърди Бербо.

Той признава, че нещата за него са се влошили в момента, когато са започнали критиките срещу него и това го е карало да стои буден по цели нощи.

“Понякога не знам къде съм сбъркал. Може би е малшанс, може би е заради мен самия ..., кой знае? Нощем не заспивах, а мислех. Бях много изнервен и това е защото съм отговорен”, допълва българинът.

Бербатов изигра 53 мача за Юнайтед и вкара 16 гола след трансфера си срещу 30,75 милиона паунда от Тотнъм в последния ден на летния трансферен прозорец през миналата година. Два месеца след старта на втория си сезон в тима, той все още поляризира мненията на феновете. Според някои, неговата впечатляваща техника е наистина вдъхновяваща, но други, твърдят, че е мързелив заради инертния му стил. Той се опитва да не обръща внимание на критиките, но в един момент е бил принуден да прегледа статистическите си показатели, за да провери дали в тях няма някаква истина.

“Ако трябва да съм честен, тези критики ми оказаха влияние, но не в негативен план. Погледнах статистиката и се оказа, че съм на девето място по пробягано разстояние. В края на сезона бях четвърти, а след този шампионат може и да съм на първо място”, признава Митко.

Той обаче не може да се отърси от репутацията, че е мързелив на терена: “Това е моят стил на игра. Не тичам без да има причина, но винаги внимавам и съм готов за реакция.”

Бербатов признава, че някои фенове не са щастливи от изявите му, след като се присъедини към тима: “Вината е в мен, не в тях. Аз съм човекът, който трябва да промени това. Манчестър Юнайтед е техният клуб и след като дойдох в клуба, те се отнесоха добре към мен.”

Бербатов вкара втория си гол за сезона, за да открие резултата при победата с 2:0 над Сток Сити на “Британия Стейдиъм”. Успехът изведе тима на първо място в класирането на Висшата лига. Въпреки че е доволен от играта си като цяло, той признава, че трябва да увеличи бройката на вкараните голове.

“През този втори сезон съм доволен от играта си, поне до момента. Чувствам, че по-добре се интегрирам в отбора. Станах по-силен и по-подготвен, но желанието ми е, да вкарам повече голове.”

Българинът твърди, че напрежението не идва от голямата му трансферна сума, тъй като според него тя е нереалистична: “Кой може да се примири с такава висока сума? Никой. Ако постоянно мисля за тези пари, ще полудея. Не мога да повярвам, че струвам толкова много.”

Отстрани нападателят изглежда, все едно носи на раменете си тежестта на целия свят. Той обаче твърди, че вътрешно се радва и изпитва наслада. “Играя с легенди като Скоулс, Гигс и Рууни. Тренира ме човек като Сър Алекс Фъргюсън. Как може да не съм щастлив?”

Бербатов може и да не е успял да спечели феновете на тима, но определено е впечатлил своя партньор в атака Уейн Рууни: “Той играе наистина добър футбол и получи някои незаслужени критики. Понякога езикът на тялото му показва, че той не се старае, но това не е така. Той демонстрира някои фантастични финтове и създаде добри възможности за тима при появата си в игра срещу Волфсбург.”/БЛИЦ