Манчестър Юнайтед и Димитър Бербатов ще играят срещу Аякс на 1/16-финал в Лига Европа. Това е една от най-интересните двойки на този етап на турнира. Както е известно, “червените дяволи” отпаднаха след груповата фаза на Шампионската лига и продължават участието си във втория по сила европейски турнир. Аякс беше един от по-сериозните отбори, който можеше да се падне на Манчестър Юнайтед, другият беше Порто. На осминафиналите английският тим, ако преодолее Аякс, ще се изправи срещу победителя от двойката Локомотив (Москва) – Атлетик (Билбао).

Манчестър Сити, който също не успя да прескочи групите на Шампионската лига, изтегли сериозен съперник в лицето на Порто. “Драконите” изненадващо отпаднаха от Шампионската лига и сега продължават в Лига Европа. Португалският тим е актуален носител на трофея, след като на финала през май победи Брага. При успех на Сити над Порто на осминафиналите ще се изправи срещу победителя от двойката Легия (Варшава) – Спортинг (Лисабон). Българският национал Валери Божинов може да се изправи срещу бившия си отбор - Манчестър Сити.

Шестима българи ще играят на 1/16-финалите в Лига Европа. Валентин Илиев и Стяуа се изправят срещу Николай Михайлов и Твенте.

Финалът в Лига Европа е на 9 май 2012 година на Националния стадион в Букурещ./БЛИЦ

1/16-ФИНАЛИ
Порто - Манчестър Сити
Аякс - Манчестър Юнайтед
Локомотив (Москва) - Атлетик (Билбао)
Ред Бул Залцбург - Металист (Харков)
Сток Сити - Валенсия
Рубин Казан - Олимпиакос
АЗ Алкмаар - Андерлехт
Лацио - Атлетико (Мадрид)
Стяуа - Твенте
Виктория Пилзен - Шалке 04
Висла (Краков) - Стандард (Лиеж)
Брага - Бешикташ
Удинезе - ПАОК
Трабзонспор - ПСВ Айндховен
Хановер - Брюж
Легия (Варшава) - Спортинг (Лисабон)

*Заб.: 1/16 финалите са на 16 и 23 февруари. Спортинг Брага ще играе първия си 1/16-финал на 14 февруари (вторник), а Манчестър Сити ще играе реванша си на 22 февруари (сряда). Промените се налагат заради съвпадение на два отбора от един и същи град или близки градове.

1/8-ФИНАЛИ
Ред Бул Залцбург/Металист (Харков) - Рубин Казан/Олимпиакос
Легия (Варшава)/Спортинг (Лисабон) - Порто/Манчестър Сити
Стяуа/Твенте - Виктория Пилзен/Шалке 04
Висла (Краков)/Стандард (Лиеж) - Хановер/Брюж
Сток Сити/Валенсия - Трабзонспор/ПСВ Айндховен
АЗ Алкмаар/Андерлехт - Удинезе/ПАОК
Лацио/Атлетико (Мадрид) - Брага/Бешикташ
Аякс/Манчестър Юнайтед - Локомотив (Москва)/Атлетик (Билбао)

*Заб.: 1/8-финалите са на 8 и 15 март.