Селекционерът на английския национален отбор Гарет Саутгейт изненада с включването на Тайрън Мингс от Астън Вила сред избраниците си за предстоящите квалификации за Евро 2020 срещу България и Косово.

Повиквателната на 26-годишния бранител идва само месец и половина, след като той премина за постоянно при „виланите“ от Борнемут. Мингс игра на „Вила Парк“ през пролетта под наем и дотолкова впечатли, че клубната управа плати на „черешките“ 20 милиона паунда за откупуването му, а сумата може да нарасне с още 6,5 млн.

За четири мача от началото на сезона във Висшата лига Тайрън Мингс успя да убеди Саутгейт, че има място в националния отбор. Само преди няколко години настоящият живот на футболиста е бил просто далечна мечта за едно хлапе.

Като дете Мингс живее заедно с майка си (двамата заедно на снимката вдясно) и трите си сестри в приют за бездомници, в което споделят стая с един диван и две двуетажни легла. На осемгодишна възраст новоизлюпеният играч на „трите лъва“ е приет в академията на Саутхемптън.

Седем години по-късно Тайрън мисли за отказване от футбола, след като е освободен от школата на „светците“. Причината – той е твърде нисък. Изключителната ирония е, че в момента защитникът е 191 см.

Следват неуспешни проби в Кардиф, Суиндън, Портсмут и Бристъл Роувърс. През 2009 г. получава футболна стипендия от училище в Мълфилд, където успява да подобри физиката си с много тренировки във фитнеса. Завършва с добър успех, тъй като планира да се опитва да спечели стипендия за американски университет.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Докато чака, започва да играе за аматьорския Йейт Таун. След това и за Чипънъм. Това обаче не му носи доходи и Тайрън Мингс започва работа. Става сервитьор в местната кръчма „Бялото сърце“ (на снимката вляво), докъдето стига зад волана на раздрънкания си зелен Ситроен Саксо със счупена ръчна спирачка.

Въпреки че взима възможно най-много смени в кръчмата, Тайлър Мингс започва втора работа в локална бакалия, за да попълни финансите си. След това става съветник по ипотеките и започва да се замисля сериозно за отказване от футбола.

В този момент съдбата намигва на футболиста през 2013 г. Бившият защитник на Ипсуич Ръсел Осмън препоръчва младия защитник на тогавашния мениджър на „трактористите“ Мик Макарти. Настоящият селекционер на Ейре дава на Мингс възможност за едночасови проби в приятелски мач срещу футболна академия на „Найк“. Макарти е доволен от видяното. Затова плаща трансферна сума от 10 000 паунда и организира предсезонна контрола на Ипсуич с Чипънъм.

Мингс прекарва коледата на 2013 г. по нетрадиционен за футболистите начин. Заедно със семейството си занася храна на бездомници. На 26 юни 2015 г. Тайрън Мингс е трансфериран срещу 8 милиона паунда в новия член на Висшата лига Борнемут. Открит е от Еди Хау, който обича да търси таланти в долните дивизии. Тук обаче трудностите се завръщат. Защитникът получава серия контузии на коляното и гърба. Отсъства за дълъг период от време и това ограничава изявите му за „черешките“.

Спасението идва през януари 2019 г., когато е взет под наем от Астън Вила. Изиграва 15 много силни мача и вкарва два гола, за да помогне на „виланите“ да спечелят промоция за Висшата лига. Това убеждава клуба от „Вила Парк“ да плати откупната му клауза и да привлече защитника за постоянно.

Много интересна среща се състоя при първата поява на Тайрън Мингс в тренировъчната база на английския национален отбор. Един от първите хора, който срещна там беше бившият му капитан в Йейт Таун Ед Вейхид, обучаващ се в момента за треньор. Това сякаш е поредният начин съдбата да покаже трудния път, извървян от Мингс от приюта за бездомници до националния отбор.
Веселин РУСИНОВ, по материали от английските медии