Футболът е на път да бъде изваден от олимпийските игри, след като клубовете отказват да пуснат своите играчи за Олимпиадата в Лондон през 2012 г, алармират медиите в Германия. Повод за това е поредното нежелание на футболните власти да се нагодят към изискванията на Международния олимпийски комитет (МОК).

“Европейските топклубове не желаят да освобождават своите играчи, тъй като футболният турнир на игрите съвпада със старта на местните първенства и евротурнирите”, заяви директорът на Германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нийрсбах пред списание “Шпорт Билд”.
 
“Нереално е да се иска повече от участието на олимпийските игри на национален отбор до 21 години подсилен с трима по-възрастни играчи. Ние не искаме да променяме това правило, дори то да не удовлетворява МОК”, заяви президентът на ГФС Тео Цванцигер.
 
“Олимпийските игри не са надпревара за подрастващи”, контрира вицепрезидентът на МОК Томас Бах.
 
Футболът отдавна има проблеми с Международния олимпийски комитет. Първоначално от МОК искаха ФИФА да подпише антидопинговото споразумение, според което футболистите ще бъдат достъпни за внезапни проверки за забранени стимуланти по всяко време. В крайна сметка, това предложение бе прието с леки изменения.
 
След това от МОК настояват ФИФА да вдигне възрастовата граница на футболистите с право да участват на олимпийски игри от 21 години на 23 години. От световната футболна централа обаче засега не са съгласни да направят подобна стъпка.
 
Шефът на МОК на няколко пъти отправи призиви за приемане на предложението, като намекна, че футболът може да бъде изваден от олимпийските спортове. Сега като претекст може да послужи нежеланието на клубовете да освободят играчите си за Олимпиадата в Лондон./БЛИЦ