Кардиф приема Суонзи днес от 18:00 часа българско време в мач от 10 кръг на Висшата лига. Това обаче не е традиционна среща от английския елит, а първото уелско дерби в историята на Висшата лига. Това е исторически момент за два града, приказка за два уелски дракона, които се борят за надмощие в сянката на английския лъв.
 
ИСТОРИЯТА
 
Противопоставянето на двата тима започва преди повече от един век. На 7 септември 2012 г. Суонзи приема Кардиф на своя стадион “Ветч Филд”, а резултатът е 1:1. На двата тима обаче предстояше дълъг път, докато изведат сблъдъса си на най-високо възможно ниво на територията на Острова.
 
“Има свидетелства, че фенове на Суонзи са пътували до “Уембли” за финала на ФА Къп през 1927 г., за да подкрепят Кардиф срещу Арсенал (1:0). Съществуват доказателства, че през 30-те години на ХХ век Кардиф едва се спасява от изпадане, а новината е съобщена на стадиона на Суонзи и това предизвиква бурни радостни аплодисменти”, твърди историкът Питър Стед, който има сезонни билети и за двата уелски гранда.
 
От днешна гледна точка е трудно да си представим подобен сценарий. Преди бившият играч на Кардиф Джон Тошак да поеме Суонзи през 1978 г. двата клуба са прекарали 15 години в различни дивизии. Под ръководството на Тошак “лебедите” се класират за елита и финишират на шесто място в първия си сезон, докато в същия сезон Кардиф изпада от втора дивизия.
 
Престоят на Суонзи в елита продължава само още един сезон и следва пропадане, което позволява на двата тима от Южен Уелс да се съберат в долните нива на английския футбол. Тогава съперничеството между двата клуба се променя, променя се и Уелс. Безработицата по това време се увеличава, а напрежението се повишава.
 
ПРОБЛЕМИТЕ
 
“Преди да изиграя първото си дерби с екипа на Кардиф бях освиркан без дори да присъствам на терена. Това стана само като ми прочетоха името”, разказва Алан Къртис, който започва кариерата си в Суонзи и дори в момента треньор в клуба. Той е само един от 28-те различни футболисти, които играят и за двата уелски отбора.
 
През 80-те години на ХХ век освиркванията са заменени от ругатни, а дербито придобива нова светлина в очите на феновете. Голяма част от мачовете между “лебедите” и “сините птици” по това време се помнят не толкова с резултата, а с проблемите по трибуните. Връхната точка настъпва през декември 1993 г. (Кардиф – Суонзи 1:0). Двубоят е известен като Битката за “Ниниън Парк”. Привържениците на “лебедите” изтръгват седалките си и започват да ги хвърлят по феновете на домакините, които от своя страна нахлуват на терена.
 
Вследствие на това гостуващия отбор получава забрана да има подкрепата на своите фенове по време на Дербито на Южен Уелс. Ветото продължава 4 години и е прекратено с въвеждането на полицейски ескорт за гостуващите агитки по пътя до стадиона.
 
УСПЕХЪТ НА ЮЖЕН УЕЛС
 
През 2008 г. Суонзи спечели промоция за Чемпиъншип и се завърна във второто ниво на английския футбол за първи път от 24 години. Това означаваше, че Дербито на Южен Уелс ще се поднови в първенството след 9-годишно прекъсване. Страстта се върна, съперничеството се върна. Този път обаче във фокус е футбола, тъй като двата клуба са в най-успешните си периоди.
 
Спасен от фалит и от изпадане от Футболната лига през 2003 г. от организиран от феновете консорциум, Суонзи започна да се изкачва през дивизиите под ръководството на испанеца Роберто Мартинес. При Брендън Роджърс пък стана първият уелски клуб, класирал се във Висшата лига след успеха с 4:2 над Рединг на плейофа на “Уембли”.
 
Кардиф също е във възход, въпреки че прогресът беше по плавен под управлението на ексцентричния Сам Хамам. Бившият президент на Лийдс Питър Рисдейл осигури преминаването от “Ниниан Парк” на новия “Кардиф Сити Стейдиъм” през 2009 г., но това увеличи дълговете на клуба. Висшата лига изглеждаше мираж преди идването на богатия малайзийски бизнесмен Винсънт Тан.
 
Неговите финанси осигуриха промоция в английския елит, въпреки че имаше проблем с феновете, които не одобриха промяната на основния цвят на клуба от син на червен и смяната на прякора “сините птици” с “червените дракони”. Напрежението обаче сякаш спадна със спечелването на промоцията.
 
ГЛОБАЛЕН ИНТЕРЕС
 
Мачовете от Висшата лига се излъчват в 80 държави, а това гарантира аудитория от 4,7 милиарда зрители. Голяма част от тях днес ще гледат подновяването на дербито между Суонзи и Кардиф, но този път на ниво Висша лига.
 
“Невероятно е, че два уелски клуба влизат в спортния праймтайм в неделя и ще бъдат гледани от зрители по цял свят. Според мен това е добре за Уелс, тъй като ще популяризираме страната”, заяви директорът на Кардиф Стив Борли.
 
ПЕТ ЗАПОМНЯЩИ СЕ ДЕРБИТА
 
7 септември 1912 г., Суонзи – Кардиф 1:1
Първото в историята Дерби на Южен Уелс. Били Бол открива резултата за “лебедите”, но Джак Бъртън изравнява за Кардиф.
 
27 декември 1980 г., Кардиф – Суонзи 3:3
Трето дерби в рамките на една календарна година, след като двата тима преди това не са играли един срещу друг в продължение на 15 години. Алан Къртис и Лейтън Джеймс помагат на “лебедите” да дръпнат с 3:1 на “Ниниан Парк”, но Джон Бюканън в края донася равенството на домакините.
 
22 декември 1993 г., Кардиф – Суонзи 1:0
Гари Томпсън бележи единствения гол в “Битката за “Ниниан Парк”, където избухва напрежение между двете агитки. Феновете на гостуващия отбор получават 4-годишна забрана да пътуват за дербито.
 
22 ноември 1998 г., Суонзи – Кардиф 2:1
Победен гол на Матю Баунд гарантира на Суонзи победата в последното дерби, играно на “Ветч Филд”. В следващите 9 години двата отбора не играят в една и съща дивизия.
 
5 април 2009 г., Кардиф – Суонзи 2:2
Суонзи считаха, че са спечелили последното дерби на “Ниниан Парк” с гол в 88-ата минута на Джо Алън, негов първи за “лебедите”, но домакините изравниха чрез Рос Маккормак от дузпа в края на мача. Съдията Майк Дийн беше ударен от монета, хвърлена от трибуните.
 
 
Кардиф – Суонзи
 
Днес от 18:00 часа
Кардиф, “Кардиф Сити Стейдиъм”
Съдия: Майк Дийн
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Кардиф: Маршал, Теофил Кет, Коулкър, Търнър, Тейлър, Медел, Ким, Мутч, Белами, Уитингам, Кемпбъл
Контузен: Корнелиус; Наказани: няма
 
Суонзи: Ворм, Тейлър, Чико, Уилямс, Рангел, Бритън, Де Гузман, Пабли, Мичу, Дайър, Бони
Контузени: Ернандес, Дейвис; Наказани: няма
 
Баланс: 54 мача, 18 победи за Кардиф, 16 равенства, 20 победи за Суонзи
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Вратарят на Кардиф Дейвид Маршал направи 44 спасявания през този сезон, 10 повече от всеки друг страж във Висшата лига
* Суонзи се възползва от два автогола в своя полза през този шампионат, повече от всеки друг тим в първенството
* Това ще бъде първият мач във Висшата лига, в който съперници не са английски отбори
* Крейг Белъми е последният играч, вкарал победен гол в Дербито нна Южен Уелс
* Суонзи е направил само 20 смени от старта на сезона, по-малко от всеки друг тим във Висшата лига
* Кардиф вкара само един гол в последните си три домакински мача във Висшата лига
* Суонзи има средно на мач по 4 жълти картона, което е повече от всеки останал отбор в първенството