Бившият френски национал Венсан Герен си спомни за датата 17 ноември 1993 година, когато „петлите” загубиха от България с 1:2 на „Парк де Пренс” след гола на Емил Костадинов в последните секунди. Сегашният треньор на резервите на ПСЖ сподели, че поколението на Франция се е изгубило след този мач.

„Този мач беше ужасен удар за отбора. Когато става въпрос за френски футбол, ние си спомняме само две дати – 12 юли 1998 година (б.р. Франция става световен шампион след 3:0 на финала в Паиж) и 17 ноември 1993 година, когато владеехме инициативата и българите дори не бяха отправили удар в продължение на цяло полувреме до последната секунда”, припомни си Венсан Герен пред „Евроспорт” само два дни преди сблъсъка между Франция и България от настоящите световни квалификации. Мачът на „Стад дьо Франс” е в петък от 21:45 часа българско време. .  

"Бяхме сигурни, че можем да станем световни шампиони, но накрая не се класирахме. Атмосферата беше изключително тежка. Моята ситуация също не беше лесна. Два дни преди мача с България мислех, че ще играя, накрая останах на пейката", разказа още бившият халф.

"Поколението ни се изгуби след този мач. Имахме смесица от таланти. От едната страна от Марсилия, от другата ние, парижани. Имахме представители и на други клубове като Монако, Оксер, Нант и Бордо. И ни става още по-неприятно, като се сетим,че България и Швеция играха в малкия финал в САЩ, а ние бяхме в една квалификация с тях", продължи Герен и се върна и към 1996 година., когато "петлите" ни победиха в груповата фаза на европейското първенство в Англия с 3:1 в Нюкасъл.

"Преди началото на мача беше ясно, че ще говорим за 17 ноември 1993 година. В отбора имаше дух, искахме отмъщение и трябваше да спечелим, защото последните ни три години бяха много тежки заради България", завърши Герен.

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​