Колумбия се класира на полуфинал на Копа Америка за втори пореден път, след като в Глендейл (щат Аризона) разби Панама с 5:0. Голяма вина за поражението на панамците имаха бившият защитник на Левски Хосе Кордоба и трансферната цел на „сините“ Едгардо Фариня.

Джон Корбода откри резултата за колумбийците още в осмата минута, когато изпревари Хосе Кордоба и с глава засече центриране на Хамес Родригес. Пет минути по-късно Фариня изпусна Джон Кордоба, който се озова сам срещу вратаря Орландо Москера. Бранителят и стражът с две отделни нарушения събориха нападателя на съперника в наказателното поле, а Хамес не сбърка при изпълнението на отсъдената дузпа.

Четири минути преди почивката авансът на Колумбия нарасна до 3:0. Родригес центрира от фаул, Луис Диас се измъкна от Едгардо Фариня, за да достигне до топката и да прехвърли вратаря на Панама. Така Хамес Родригес стана първият футболист в историята, участвал в три гола през първо полувреме в елиминационен мач от Копа Америка!

В 70-ата минута „лос кафетерос“ вкараха четвърти гол. Ричард Риос получи отличен пас от Даниел Муньос и без проблем прати топката във вратата на Москера.

В първата минута на добавеното време на мача Хосе Кордоба направи изключително груб фаул срещу Сантяго Ариас, а италианският съдия Маурицио Мариани показа жълт картон на бившия играч на Левски и отсъди втора дузпа срещу Панама. Мигел Борха реализира от бялата точка и оформи крайното 5:0.

На полуфиналите Колумбия ще се изправи срещу победителя от мача между Бразилия и Уругвай. „Лос кафетерос“ и „селесао“ бяха заедно в една група в предишния етап на Копа Америка и завършиха при резултат 1:1.