Ганайската футболна асоциация обяви тъжната новина за смъртта на бившия национал Якубу Абубакар. 36-годишният ексфутболист на Аякс и Витес беше част от представителния тим на „черните звезди“, който извоюва първото класиране на страната на световно първенство, но не попадна в състава за Мондиал 2006.

Абубакар е починал в болница след кратко боледуване, но повече подробности не бяха разкрити. Ясно е само, че е постъпил в клиниката в началото на седмицата и веднага е бил поставен на животоподдържащи системи.

Якубу Абубакар напуска Гана като 17-годишен и отива в школата на Аякс, където започва и професионалната му кариера. С холандския гранд е печели две шампионски титли и по един път взима националната купа и суперкупата. През 2004 година преминава във Витес, където първо е под наем. Пет години по-късно напуска и преминава неуспешни проби в Мюнхен 1860. След това не е играл професионален футбол.

За националния отбор на Гана има 16 мача. С юношеския тим до 17 години играе на световното първенство през 1997 година в Египет, където „черните звезди“ губят от Бразилия на финала с 1:2.