Бившият защитник на Челси Стивън Уат коментира завръщането на Жозе Моуриньо на “Стамфорд бридж”. Естествено португалският специалист направи много по-голямо име с екипа на лондончани, но това, което го свързва с Уат е, че двамата дебютираха за клуба в един ден – контрола срещу Оксфорд завършила (1:1).

“Никога в живота си не бях срещал човек като Моуриньо и съм убеден, че няма да видя друг такъв. Той е на съвсем различно ниво. Играчите бяхме готови да излезем на терена и да умрем за него. Помня първият ден, в който го видях. Беше поел Челси, а аз бях в младежкия състав. Извика ни няколко човека на разговор. Обикновено такива разговори се водят на тренировъчната база, но той ни повика в една стая с изглед към терена на “Стамфорд Бридж”. Погледна към него и каза: “На този терен никога няма да загубим! Независимо дали играем за първенство, купа, контрола или в Евротурнирите. Тук няма да допуснем поражение”. В него имаше някаква аура, която веднага ни накара да му повярваме”, разказва Уат, който не успя да се наложи в първия състав на Челси, но явно е останал силно впечатлен от Моуриньо.

“Жозе е изключително отдаден на работата си. Подхожда с изключителен професионализъм към всеки детайл. Подготовката за всеки мач е еднаква, независимо дали играем срещу Скънторп или Барселона. Когато той ръководи отбора отиваш на тренировка с голям ентусиазъм и виждаш как той прави поне 100 малки неща, които те карат да го обичаш, да го следваш и никога да не го предаваш. Той беше като баща за всички. Това, което донесе в Челси беше именно отборен дух. Преди всеки мач събираше всички в съблекалнята – лекари, футболисти, масажисти и винаги караше различен човек да произнесе реч. В него няма егоизъм. А освен това има и страхотно чувство за хумор”, продължи Уат.

Всъщност бранителят успя да запише само един официален мач като титуляр за Челси – при победата с 3:1 над Скънторп за ФА Къп на 8 януари 2005 година.

“Преди мача дойде при мен и тихо ме попита искам ли да съм титуляр. Нямаше високопарни речи, нямаше церемонии. Просто едно тихо бащинско нашепване в ухото. Отговорих да и това беше всичко. Той е такъв, отнася се с всички сякаш са част от семейството му. Независимо дали става дума за юноша като мен или за звезда като Джон Тери”, завърши Уат.