Легендата на холандския футбол Йохан Неескенс беше уволнен от южноафриканския Мамелоди Съндаунс, където преди време треньор беше Христо Стоичков. По този начин беше сложен край на 18-месечния престой на бившия помощник-треньор на Холандия, Барселона и Галатасарай.
 
Мамелоди Съндаунс се представя слабо от началото на сезона, въпреки че има най-скъпия състав в първенството. Тимът спечели само два от 12-те си мача до момента и заема предпоследното място. Вчера отборът отстъпи с 0:1 на Блумфонтейн Селтик на финала на Купата на Лигата.
 
Ръководството обяви, че Неескенс ще бъде наследен от бившия селекционер на националния отбор на ЮАР Питсо Мосимане, който не успя да класира тима за Купата на Африканските нации в началото на тази година.
 
Мосимане подцени въртележките в последния ден от квалификациите и нареди на тима си да играе за равен в последния мач, а се оказа, че за класиране е била необходима победа.
 
61-годишният Йохан Неескенс е двукратен световен вицешампион (1974 и 1978) с Холандия. Негово е попадението от дузпа на “лалетата” на финала на Мондиал74, спечелен от ФРГ с 2:1.