Маурисио Почетино официално беше назначен за селекционер на мъжкия национален отбор на САЩ.

Бившият мениджър на Тотнъм и Челси, който напусна „сините“ по взаимно съгласие в края на миналия сезон, ще изведе американците на домашното им световно първенство през 2026. Надпреварата тогава ще се проведе в три страни – САЩ, Канада и Мексико.

Това е първият път, в който 52-годишният Почетино поема национален отбор. Освен Тотнъм и Челси, той води още на клубно ниво Еспаньол, Саутхемптън и Пари Сен Жермен по време на 15-годишната си треньорска кариера.

Аржентинецът заменя на начело на САЩ Грег Берхалтер, който бе уволнен, след като Щатите не съумяха да излязат от групата си в тазгодишното домашно издание на Копа Америка, на което бяха домакин.

„Решението да застана начело на националния отбор на САЩ не беше просто футболно – става въпрос за пътешествието, по което този отбор и страна са поели. Енергията, страстта и гладът за постигане на нещо наистина историческо – това са нещата, които ме вдъхновиха. Възможността да водя мъжкия национален отбор на САЩ, пред фенове, които са също толкова страстни колкото играчите, е нещо, което не можеше да откажа. Виждам група от футболисти, пълни с талант и потенциал, и заедно ще изградим нещо специално, с което цялата нация може да се гордее“, коментира Почетино.

Аржентинецът ще дебютира начело на САЩ в контрола срещу Панама у дома в Остин на 12 октомври, преди отборът да гостува на Мексико в нова приятелска среща три дни по-късно.