Бившият нападател на българския шампион Литекс и настоящ голмайстор на германския Кьолн Миливое Новакович изпревари в класация голямата звезда на Барселона Лионел Меси.

Статистици са изчислили от колко удара са се нуждаели за изминалия сезон най-добрите голмайстори в европейските топ първенства, за да отбележат попадение. И резултатът показва, че лидер в тази класация е Миливое Новакович. 32-годишният словенски национал се е нуждаел от най-малко шансове от всички, за да реализира. Точно 2,47 удара са били достатъчни на Новакович през миналия сезон, за да вкара гол, а това е много по-малък резултат отколкото на звезди като Лионел Меси от Барселона. За миналия сезон Новакович отбеляза 17 гола в 28 мача.

На второ място в класацията е еквадорският национал Фелипе Кайседо, който има за изминалия сезон 13 гола за Леванте и се е нуждаел средно от 2,7 удара за отбелязването на едно попадение. Челната тройка се допълва от голмайстора на Бундеслигата и Байерн Марио Гомес, който вкара 28 гола миналия сезон, а за всеки един от тях се е нуждаел средно от 2,85 удара.

Лионел Меси от Барселона е едва на 12-о място в класацията с 31 гола и 3,7 удара средно за всяко едно от попаденията.

“През пролетния полусезон нещата за мен протекоха прекрасно, но не бива да пропускам и чудесните пасове на Полди, Пешко и компания. Комплимент за целия отбор”, заяви Новакович пред кьолнския вестник “Експрес”. В момента словенецът си почива на хърватското крайбрежие, преди да започне лятна подготовка с “козлите” за следващия сезон. /БЛИЦ