Бившият вратар на националния отбор на Южна Корея Йеом Дон-Гюн призна, че е участвал в манипулирането на футболни срещи от местното първенство. Шеф на Лигата разкри, че стражът на Джонбук Моторс е уреждал мачове през миналия сезон докато е играл за Чунам Драгонс.
 
“В петък вратарят е направил признанието пред треньора на Джонбук Чой Кан-Хи. След като говорихме с генералния директор на клуба Ли Чул-Гьон, решихме, че случаят отива в прокуратурата”, заяви секретарят на корейската футболна лига Ан Ги-Хьон пред агенция “Йонхап”.
 
Йеом Дон-Гюн бе за кратко част от националния отбор на Южна Корея през 2008 г. Той е първият известен корейски футболист, който признава участието си в манипулиране на мачове.
 
Заради скандала 10 играчи вече бяха наказани с лишаване от състезателни права до живот. 8 от тях бяха от един клуб – Даеджон Ситизен. Това е най-големият скандал след откриването на професионалната футболна лига в Южна Корея през 1983 г.
 
Преди месец един играч се обеси в хотелската си стая, а според медиите е намерено предсмъртно писмо с признание за участие в тотомафията.
 
Дори елитният Сангму Финикс, който е към министерството на отбраната, не е имунизиран от участие в скандала. Трима играчи на тима бяха разпитвани през миналата седмица заради подозрения в уреждане на мачове.
 
Държавният спортен букмейкър получи забрана да приема залози на двубои от местното първенство. Правителството дори заплаши, че ще спре финансирането на спортните първенства, ако се установи, че някакъв начин са замесени в корупция./БЛИЦ