Германският Херта уволни треньора на вратарите Жолт Петри, а мотивите са хомофобски и расистки изказвания на 54-годишния унгарец.

Петри направи това в интервю за Goal.com, в което нападна сънародника си и вратар на РазенБалшпорт (Лайпциг) Петер Гулачи, който изрази подкрепата си към малцинствата.

„Не знам кой го задължава да излиза в подкрепа на хомосекуалните, транссексуалните и хората от новите видове пол. Той трябва да се концентира върху спорта, а не върху социално-политически теми“, заяви Петри.

 Winbet - победата е емоция! (18+)

„Не разбирам как Европа падна толкова ниско. Миграционната политика е отражение на моралното ѝ падение. Европа е християнската част на света. Дайте да живеем с ценностите, които сме наследили. Либералите създават скандал от всяка позиция, която противоречи на техните възгледи. Когато не подкрепяш миграцията, тъй като престъпници наводниха континента, те обвиняват в расизъм“, допълни бившият унгарски национал.

В резултат на думите му Херта уволни Жолт Петри с мотив, че интервюто не е било съгласувано с пресслужбата на клуба. Берлинчани заявиха, че не споделят възгледите на треньора.

„Разнообразието и толерантността са ценностите, които изповядваме. Думите на Петри не отговарят на тях. Затова му благодарим за работата и му желаем всичко най-хубаво в бъдеще“, обявиха от германския клуб.

„Дълбоко съжалявам за коментара си във връзка с миграционната политика и искам да се извиня пред тези, които търсят убежище и са се почувствали обидени“, коментира бившият вратар.

Жолт Петри, който има 38 мача за Унгария, прекрати кариерата си през 2004 г. Той е играл за отбори от родината си, Белгия, Германия, Нидерландия, Турция и Финландия.

През периода 1998-99 е част от Айнтрахт (Франкфурт), където е съотборник с българската футболна легенда Петър Хубчев.