Бившият треньор на Славия, ЦСКА и Литекс Миодраг Йешич едва се е измъкнал от Либия, където върлува война, научи БЛИЦ. Сърбинът е използвал помощта на турски параход и по море се е добрал до Истанбул, откъдето със самолет е пристигнал в родината си.
 
Йешич пое на 11 февруари местния Ал-Тахади от град Бенгази, след като преди това бе спечелил титлата и Суперкупата на страната с Ал Итихад от столицата Триполи.
 
Както е известно, Бенгази, където се е подвизавал Йешич, е центърът на опозицията срещу диктатора Муамар Кадафи. Градът е административен център на провинция Киренайка, която при сваляне на полковника от власт ще се опита да се пребори за независимост и отделяне от Либия.
 
Още след началото на бунтовете срещу Кадафи сърбинът е имал намерение веднага да се прибере в родината си. Шефовете на клуба обаче го успокоили, твърдейки че всичко ще приключи за няколко дни. Впоследствие политическата обстановка в северноафриканската държава се влоши, за да се стигне до военните действия и бомбардировките от страна на Западните сили.
 
Йешич не е успял да напусне Либия с първата вълна чужденци именно заради уверението на клубните му босове, че съвсем скоро обстановката ще се нормализира.
 
Няколко дни след началото на войната турски занаятчия, работещ в Бенгази, уведомил сърбина да си стяга багажа. Роднина на турчина работел на товарен параход, който щял да отплава на другата вечер от либийското пристанище по посока Истанбул.
 
Йешич се възползвал от поканата и благодарение на този човек напуснал либийския ад. БЛИЦ припомня, че като футболист Миодраг е играл в Турция и оттогава владее местния език, което му помогнало за комуникацията.
 
Сръбският специалист вероятно ще прекрати официално договора си с Ал-Тахади в средата на април.