Бившият вратар на националния отбор на Бразилия Валдир Перес почина на 66-годишна възраст. Причината за смъртта на участника на три световни първенства е сърдечен удар по време на семеен обяд, информира официалният сайт на Сао Пауло.

Валдир Перес е участвал на световните първенства през 1974, 1978 и 1982 година, но ще бъде запомнен с грешката, която допуска на мача срещу СССР по време на Мондиал'82. При удар от 30 метра на Сергей Бал стражът прави неуспешен опит да улови топката, тя се отбива в ръцете му и влиза в мрежата.

Въпреки този гол „селесао“ успява да обърне резултата за успеха с 2:1. Бразилският вратар се представя чудесно за победите над Шотландия, Нова Зеландия и Аржентина, но тимът му е елиминиран във втората фаза след загуба с 2:3 от вдъхновения от Паоло Роси национален тим на Италия.

Валдир Перес има 39 мача за Бразилия и над 700 мача на клубно ниво. Най-дългият му престой е в Сао Пауло, където играе между 1973 и 1984 г. и през 1977 година става шампион на страната.

Бившият вратар е вторият починал член на бразилския тим от Мондиал'82. Първият беше Сократес, който си отиде от този свят през 2011 година.