Адвокатите на ФИФА разкриха, че бившите ръководители на световната футболна централа Сеп Блатер, Жером Валке и Маркус Катнер са се обогатили за пет години с 80 милиона долара от бонуси за световните първенства.

От централата на световния футбол разкриха, че плащанията, макар и по договори, се явяват нарушение на швейцарското законодателство. Доказателствата за тях са предадени на американската и швейцарската прокуратури, които разследват корупцията по висшите етажи на ФИФА.

От управата на световната централа разкриха и подробности по договорите, с които са се обогатили бившият президент Сеп Блатер, бившият генерален секретар Жером Валке и бившият финансов директор Маркус Катнер.

„Доказателствата потвърждават координиран опит между тримата да се обогатят с ежегодни повишения на заплатите, бонуси от световни първенства и други приходи за последните пет години“, заяви адвокатът на ФИФА Бил Бърк.

Именно заради тези документи е бил днешният обиск в сградата на ФИФА, като е имало специално претърсване на офиса на Катнер, който е нов обект на разследването. Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер започна следствие срещу Блатер през септември, а срещу Валке през месец март.