Президентът на ФИФА Сеп Блатер и босът на УЕФА Мишел Платини бяха отстранени от футбола за период от осем години. Това реши Етичната комисия към световната футболна централа. Наказанията влизат в сила с незабавен ефект. Освен това Блатер трябва да плати глоба от 50 000 швейцарски франка, а Платини - 80 000.

Двамата бяха отстранени временно за период от 90 дни, след като имената им бяха замесени в разследването на швейцарските и американски власти заради лоши управленски практики и липса на документи за превод на сума от 2 милиона швейцарски франка от ФИФА към сметката на Платини.

79-годишният Блатер, който е начело на световната футболна централа от 1998 г., имаше намерение да напусне поста си след президентските избори през февруари. 60-годишният Платини, който управлява УЕФА от 2007 г., имаше намерение да се кандидатира за президент на ФИФА.

Етичната комисия на ФИФА, която е председателствана от германския юрист Ханс-Йоахим Екерт, обяви, че Блатер е нарушил етичните принципи за конфликт на интереси, даване на подаръци и нарушена лоялност към световната футболна централа. Прегрешенията на Платини са за конфликт на интереси и нелоялност.

Двамата футболни шефове отричат виновност при плащането на 2 милиона франка, които Блатер е разпоредил като възнаграждение на Платини за свършена работа като съветник на шефа на ФИФА в периода 1999-2002 г. Швейцарецът и французинът предварително бяха обявили, че ще обжалват всяко наложено наказание.