Президентът на ФИФА Сеп Блатер отвърна на критиките за провеждането на световното първенство по футбол за жени през 2015 година в Канада на изкуствени терени. Швейцарецът очаква в бъдеще и шампионатите на планетата при мъжете също да се провеждат само на изкуствена настилка.

„Ние сме отворени за предложения от организаторите, а според правилника на ФИФА това от години е възможно за световни първенства при мъжете. Изкуствената трева е бъдещето на футбола”, сподели Блатер пред немското списание ”Шпорт Билд”.

В началото на октомври група от топфутболистки с подкрепата на вратарката на германския национален отбор Надине Ангерер и звездата на САЩ Аби Уамбах изпратиха жалба срещу провеждането на световното първенство на изкуствена трева. Аргументите им са, че така опасностите за контузии стават по-големи. Те се чувстват ощетени, тъй като турнирите при мъжете в Русия през 2018 година и в Катар през 2022 година ще се играят на естествени терени.

„Не става въпрос за мъжки или женски футбол, а за прилагането на високотехнологични условия за едно световно първенство. Ние гарантираме, че световните първенства за мъже и жени няма да загубят от гледна точка на качеството”, допълва босът на ФИФА.