Президентът на ФИФА Сеп Блатер е против провеждането на Мондиал 20222 в Катар през януари, въпреки че се наложи като мнение за най-приемлив вариант. Това разкри генералният секретар на централата Жером Валке, който се опита да сведе избора до януари-февруари или ноември-декември, след като през миналия месец ФИФА посрещна лидерите на континенталните конфедерации, лиги клубове и синдикатите на футболистите.

Валке твърди, че същите участници в срещата ще се срещнат още веднъж и това ще се случи на 23 февруари през 2015 година, но първият вариант не е приемлив за Блатер, който е и член на МОК.

"Ако Световното първенство се проведе през януари и февруари, потенциално е заплашено да се съберат две събития в един и същи период от годината, тъй като по това време са Зимните олимпийски игри. Така че за него определено това не е реална опция", обяснява Валке. Той допълни, че ръководители на федерации на зимните спортове са се свързали с ФИФА и са заявили, че не е справедливо футболът да окупира януари.

Самият генерален секретар заяви, че решението ще бъде взето през март догодина, а до тогава всички страни по въпроса трябва да имат ясна позиция.