Президентът на ФИФА Сеп Блатер смята, че уговорянето на мачове във връзка с тотоманипулации е “най-голямата опасност” за международния футбол.

“Ние не сме отговорни за всичките отвратителни неща на този свят, но уговорките на мачове са най-голямата опасност за футбола. Те подкопават нашата красива надпревара, защото заради тотоманипулациите човек знае предварително как ще завърши мача”, заяви Блатер на откриването на 36-ия редовен конгрес на УЕФА в Истанбул.

Още във вторник президентът на УЕФА Мишел Платини се срещна с премиера Реджеп Ердоган, за да обсъдят манипулационния скандал в турския футбол. От началото на февруари в Истанбул се води процес срещу 93-ма обвиняеми футболисти и мениджъри. За боса на Фенербахче Азис Йълдъръм например прокурорите изискаха присъда от 147 години затвор.

“Не трябва да има уговорки на мачове във футбола. Ние трябва да се борим за това, за да не се получават отново такива неща в Турция. Затова трябва да има закон за преследване на тотоизмамниците”, сподели Ердоган на конгреса на УЕФА.