Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер не иска боса на УЕФА Мишел Платини да не го замести начело на Световната футболна централа и се е заел да търси сериозен опонент на французина.

"Блатер ще направи всичко възможно за това Платини да не стане президент на ФИФА. Той още не е намерил кандидат, който може да победи Платини, но можете да сте уверено, че ще го намери", разкри пред „Ройтерс” бивш високопоставен служител на ФИФА, чието име не се споменава.

Швейцарецът Блатер беше преизбран на 29 май, но няколко дни след това обяви, че подава оставка. Изборите за нов президент ще се проведат на 26 февруари следващата година, а дотогава Блатер остава начело на ФИФА.

В края на юли президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че ще участва в изборите за президент на ФИФА, а южнокорейският милиардер и бивш вицепрезидент на централата Чун Мон-джун също ще се бори за поста.

Желание да участват в изборите изявиха още бившият френски национал Давид Жинола, бразилската легенда Зико, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсейн, президентът на Футболната асоциация на Либерия Муса Билити, както и аржентинската футболна легенда Диего Марадона.

Според регламента кандидатите за президент трябва да подадат своите кандидатури до 26 октомври.