Младежкият ни национал Едисон Йорданов блесна с екипа на Борусия (Дортмунд), вкарвайки първия си гол. 20-годишният българин реализира за 2:0 срещу Бохум в контролата, която вестфалци спечелиха с 2:1.

Проверката се игра в Испания, където Юрген Клоп и футболистите му са на подготвителен лагер. Треньорът на финалиста в Шампионската лига привика Йорданов в първия тим талантът започна да се доказва.

Преди дни офанзивният халф записа над 20 минути в проверката със Стандард (Лиеж), спечелена от Борусия (Дортмунд) с 2:0.

Днес Йорданов се появи на терена в началото на втората част, заменяйки звездата Марко Ройс. Българинът реализира за 2:0 в 52-ата минута, когато засече с глава топката, довкарвайки я след изстрел на Себастиан Кел, срещнал напречната греда.

Преди това германците поведоха в резултата след автогол още в 1-ата минута, а за Бохум в края се разписа Крейер.

Йорданов избра да играе за националния отбор на България и през септември миналата година дебютира за младежкия ни тим, след като получи повиквателна от селекционера Михаил Мадански.

Едисон е роден в Германия. Баща му е български лекар, женен за германка.

Талантът беше привлечен от Борусия (Дортмунд) през миналото лято от Ханза (Рощок). Досега обаче Едисон играеше само за резервния тим на вестфалци, който участва в първенството на Трета дивизия. Заради добрите си изяви там през есента младежкият ни национал заслужи доверието на Клоп. Очаква се Йорданов да получи шанс за изява и в оставащите две контроли на  Борусия (Дортмунд) преди подновяването на първенството в Бундеслигата. На 18 януари "жълто-черните" мерят сили с Кайзерслаутерн, а на 21-и - срещу Дуисбург.

БОРУСИЯ (Дортмунд) - БОХУМ 2:1
1:0 Ян Гиамера (1-автогол), 2:0 Едисон Йорданов (52), 2:1 Крейер (87)

Борусия (Д) (I полувреме): Ленгерак, Гроскройтц, Св. Бендер, Сократис, Шмелцер, Шахин, Мхитарян, Хофман, Левандовски, Ройс, Обамеянг

Борусия (Д) (II полувреме): Вайденфелер, Пишчек, Зар, Фридрих, Дурм, Кирх, Кел, Блашчиковски, Дукш, Йорданов, Шийбер