Български рефер ще свири на световното първенство по футбол за хора в неравностойно положение в Амстердам през септември тази година. Това съобщи на пресконференция днес Пол Нагтегаал, дългогодишен рефер на ФИФА и съдийски ментор на Homeless World Cup, родом от Холандия. Холандецът е в София по покана на „Спортс Мениджмънт България”, за да проведе двудневен семинар и да сертифицира български съдии и бивши играчи от Мондиала.

„България е първата държава, в която се провежда официален съдийски курс на Homeless World Cup. Това ще даде възможност страната ви да изпрати свой рефер на предстоящия шампионат в Амстердам. Всички разходи по транспорта и престоя на този съдия в Холандия ще бъдат поети от организаторите на турнира”, сподели Нагтегаал.

Заедно с него на посещение в България е и Закиа Моулаои, директор „Развитие на международните партньори” във фондация Homeless World Cup. По време на престоя си тя посети дома за деца лишени от родителска грижа в село Доганово, центъра за временно настаняване в столичния жилищен комплекс „Люлин” и квартал „Факултета”.

„Моята работа е да посещавам различните партньори на Homeless World Cup и да помагам за тяхното развитие. „Спортс Мендижмънт България” е партньор на нашата фондация от скоро, но впечатленията ми от работата на българския екип са отлични. Това е и причината първият официален съдийски курс на нашата фондация да се проведе именно в София”, каза Моулаои.

В съдийския курс се включиха общо 15 души, които ще преминат теоретична и практическа подготовка в събота, а в неделя ще свирят мачове от седмия селекционен турнир на „Отбор на надеждата”. Симултантият превод по време на събитието беше осъществен от Симона Стоянова.