Мач на “българския” Амкар от времето, когато треньор на тима все още бе Димитър Димитров-Херо, е разследван заради сигнали на букмейкъри за манипулиране на крайния изход на двубоя. Днес в Русия гръмна скандал по повод разследването на шест мача от първенствата на страната – 3 от Премиер лигата и 3 от първа дивизия.

Единият от въпросните двубои е именно победата на Амкар с 2:1 като гост на Том на 14 юни. Тогава на почивката домакините от Томск водеха с 1:0 с гол на Корниленко, а след интервала тимът от Перм обърна с попадения на Георги Пеев и Предраг Сикимич. В този двубой Херо разчита само на Пеев от българските играчи на тима, както и на привлечения от Левски Жеан Карлос. Димитров тогава не можеше да използва на 7 основни футболисти, сред които наказаният Мартин Кушев и контузеният Захари Сираков.

“За първи път чувам за подобно разследване. Ние не участваме в такива мачове. За 15-те години съществуване на клуба сме доказали, че държим повече на доброто си име, отколкото на моментните резултати”, заяви президентът на Амкар Валерий Чупраков.

“Не виждам причина да бъде поставян под съмнение, който и да е мач на Том. Много ми е неприятно, че се съмняват в спортните постижения на нашия клуб, заяви генералният директор на Том Юрий Степанов. – Във всеки случай, никой от ръководството на футболния съюз не ни е разпитвал по темата. Ако съдя по информациите, то става дума не за договорени мачове, а за работата на букмейкърите. Те трябва да бъдат проверявани, а не да се изявяват претенции към футболните клубове.”

Друг от подозрителните мачове също е с участието на Том, който на 22 август загуби с 0:3 като гост на Спартак (Налчик). Третата среща вече стана популярна покрай съмненията около нейното развитие, а именно победата на Терек с 3:2 над Криля советов на 13 юни. В тази среща на играха двамата българи в състава на тима от Грозни. В развитието на двубоя Терек поведе с 2:0, но допусна изравняване в началото на второто полувреме с два гола за 4 минути. Бендз донесе победата чеченския тим в 84-ата минута. Заради възникналият скандал запис от мача бе излъчен по телевизия с национално покритие и бе даден шанс на зрителите сами да съставят мнението си по въпроса за манипулиране на резултатите от мача.

В трите мача от Първа дивизия (второ ниво на руския футбол след Премиер лигата) основно са замесени отборите на Анжи и Нижни Новгород: Алания – Нижни Новгород 2:0 (2 юни), Анжи – Нижни Новгород 4:0 (26 юли), Анжи – Носта 4:1 (17 август). “Уреден мач не се губи с 0:4, ако в УЕФА мислят по различен начин, то това си е техен проблем”, заяви изпълнителният директор на Нижни Новгород Денис Маслов.

Писмо от УЕФА със списъка на шестте подозрителни мача е било получено в Руския футболен съюз на 15 септември, а в страната очакват това да не е окончателната листа, тъй като през ноември се очаква да бъде обявена нова порция от компромати за съмнителни срещи. Преди няколко седмици шефът на Дисциплинарния комитет към УЕФА Петер Лимахер обяви, че се разследват 40 мача от Европа, като подчерта, че има съмнителни двубои с руски клубове. /БЛИЦ