Темата с кандидатирането на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз е една от най-дискутираните в последните дни. Сега обаче ще я загърбим за малко и ще ви предоставим възможност да надникнете в стадион "Местая" - мястото, където Ел Голеадор е на почит и до ден-днешен. Дори и след донякъде странното му решение да изостави треньорския пост във втория отбор на Валенсия и да се прибере обратно у нас. 

Покрай участието в маратона на Валенсия нямаше как да не посетим една от забележителностите на града - "Местая". Лично се убедихме колко уважаван е Пенев на мястото, където многократно е поразявал противниковите врати и е изправял на крака феновете на "прилепите". Аз и още няколко участници в маратона с интерес се включихме в групата за тура на стадиона. Тя наброяваше oколо 40 човека, а разказвачът, още щом узна, че сме българи, ни каза "Любо Пенев - голям голмайстор!". Когато пък се озовахме в залата за пресконференции, а аз реших да позирам за снимка на масата, на която пред журналистите застават треньорите, нашият водач се изцепи: "Уважаеми колеги, пред нас е Любо Пенев! Може да задавате вашите въпроси."

Няма как да не се развълнуващ още повече в подобен момент... И това е само защото сме сънародници на Любо Пенев. 

Не се и учудихме преди това, когато водачът на групата каза пред всички, че българинът е голям голмайстор, защото добре знаем, че наистина е така. В периода 1989-1995 година Ел Голеадор записва 167 мача и 67 гола за Валенсия. Най-големият му успех с "прилепите" е през 1990 г., когато става вицешампион на Испания.

"Местая" винаги е широко отворена за Пенев. Сега, когато му се отдаде възможност да упражнява и треньорската професия в един от грандовете в Примера дивисион, макар и във втория отбор, той обаче избра да загърби шанса си... Но това е отделна тема. 

В дома на "прилепите" бившият голмайстор грее до редица други легенди начело с Марио Кемпес, защитавали с чест клубната емблема. Пенев го е правил и затова му отдават заслуженото. И плакатът с неговия лик до ден-днешен е на видно място в музея на "Местая". 

БЛИЦ ви предоставя възможност да надникнете в 55-хилядното съоръжение, разположено между блокове и други сгради в топла Валенсия. "Местая" е един от най-старите стадиони в Испания, построен е 1921 година. Много скоро обаче домът на "прилепите" ще бъде разрушен. Валенсия предстои да се премести на изграждащия се в момента нов клубен стадион - "Нуево Местая" с капацитет за 75 000 зрители. Със сигурност и там ще има запазено място за Любо Пенев.
ПЛАМЕН СЛАВОВ - СОФИЯ - ВАЛЕНСИЯ - СОФИЯ