В челото на класирането на Примера дивисион изненадващо се намира един отбор, за който само преди 6 месеца никой не би предположил, че ще бъде толкова високо в подреждането. Отборът, който БЛИЦ ви представя дори е претендент за участие в Шампионската лига. Запознаваме ви с Реал Сосиедад, който започна първенството, редувайки загуби и победи в първите 7 мача.

След това настъпи срив и тимът не записа нито един успех през октомври. Загуба имаше и в първата седмица на ноември. След това за отбора от Сан Себастиан нещата се обърнаха и започна силното представяне. Оттогава “синьо-белите” имат само една загуба в 18 мача в Примера дивисион – 10 победи и 7 равенства.

Вероятно за успешната серия на Реал Сосиедад роля е изиграл и фактът, че в много от мачовете си тимът играе с числено предимство. В 9 от последните 15 мача съперниците на баския тим са получавали червени картони, включително Барселона и Реал (Мадрид). Най-важната победа при числено предимство беше с 3:2 над Барселона. Тимът на Филип Монтание губеше с 1:2, когато Жерар Пике беше изгонен за втори жълт картон. След това Реал Сосиедад вкара още два гола и нанесе първата загуба на каталунците от началото на сезона.

Не може обаче да се твърди, че червените картони на противника имат толкова важна роля в серията на “синьо-белите”. Загубата с 3:4 от Реал (Мадрид) дойде именно в мач, в който тимът от Сан Себастиан игра с човек повече в продължение на 73 минути. Реал Сосиедад вече водеше с 2:1 на Севиля (крайният резултат от мача), когато Коке беше отстранен от игра. Крайното 1:1 срещу Депортиво (Ла Коруня) беше фиксирано още през първото полувреме, когато Евалдо остави галисийския тим с човек по-малко в 64-ата минута. В последните 4 мача на отбора нямаше показани червени картони, а в тях баските записаха три победи и едно равенство. Единият успех беше с 1:0 над Атлетико (Мадрид) на “Висенте Калдерон”. По този начин Реал Сосиедад стана първият отбор, срещу който “дюшекчиите” губят точки на собствения си стадион през този сезон.

Сериозна роля за успешното представяне на Реал Сосиедад има и работата на френския наставник Филип Монтание. Рядко от бивш вратар се получава успешен старши треньор, но при него се получи. Начело на Булон през 2009 г. беше обявен за най-добрия треньор в Лига 2, след изведе тима до промоция в елита. Вместо да остане в клуба, Монтание застана начело на Валансиен. Още в първия си сезон класира тима на 10-о място в Лига 1, най-доброто класиране на клуба от сезон 1979/80 насам. През лятото на 2011 г. застана начело на Реал Сосиедад. Само няколко месеца по-късно – на 10 септември 2011 г. под негово ръководство баските направиха 2:2 с Барселона, след като в 12-ата минута на мача вече имаха пасив от 2 гола.

И ако червените картони на противниците и работата на Филип Монтание са изиграли някаква роля, основният фактор за успешното представяне на Реал Сосиедад се нарича Карлос Вела. От началото на 2013 г. 24-годишният мексикански нападател е вкарал 5 гола и има 5 асистенции. От старта на сезона той е реализирал 12 попадения и е направил 8 завършващи подавания.

Бившият футболист на Арсенал категорично е най-полезният играч на Реал Сосиедад през този сезон. Във всичките мачове, в които той се е разписал в шампионата тимът на Филип Монтание няма записана загуба – 8 победи и 3 равенства. Мексиканецът е лидер на отбора си в две класации – за голове и асистенции. Същото беше през миналия сезон, когато завърши с 12 гола и 7 асистенции.

Десет кръга преди края на сезона Реал Сосиедад заема четвърто място с 47 точки, две повече от Валенсия и на три пред 1/4-финалиста в Шампионската лига Малага. До края на сезона тимът на Филип Монтание има домакински мачове срещу “прилепите” и андалусийския тим. Предстои гостуване на Севиля и Реал (Мадрид), но “синьо-белите” показаха, че имат сили да се борят с фаворитите и дори да ги побеждават. Едно класиране на Реал Сосиедад в Зона Шампионска лига вече изглежда далеч по-реално, отколкото в началото на сезона.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН