Турнирите за националните купи винаги са били арена на интересни футболни сблъсъци, от които са се раждали различни сензационни резултати и отбори от ниските дивизии сътворяват изненади. Купата на Франция редовно става арена на подобни сензации. През последните години такива изненади поднесоха Шамбери, Газелек (Аячо) и Кевили.
 
През този сезон сензацията се нарича Авенир Фуут Лозер от Менде. Седмодивизионният тим стана най-нискоразредният отбор, който се е класирал за 1/16-финалите на Купата на Франция. Това стана факт, след като в предишния кръг отстрани втородивизионния Арл-Авиньон с 2:0. Преди това тимът от Менде елиминира петодивизионния Лимож (4:2) и третодивизионния Юзес Понт дю Гард (1:0).
 
Сензационният поход в турнира превърна отбора от Южна Франция в новата Пепеляшка на Купата на Франция и направи от Авенир Фуут Лозер любимец на медиите в страната. Тази популярност бързо ще отмине, ако във вторник тимът отпадне от втородивизионния Льо Авър – най-старият професионален футболен клуб във Франция.
 
222_1.jpg“В момента общественото внимание е насочено към отбора, играчите и града. Наслаждаваме се на популярността, но знаем, че отново ще изпаднем в анонимност, когато отпаднем от турнира. Това обаче е проблем за нас. Ние сме аматьорски клуб, а това означава, че част от момчетата имат и друга работа, а другите са студенти”, заяви треньорът Стефан Сура (на снимката вдясно), който изведе тима си до първо място в Седма дивизия след 11 поредни победи.
 
Преди началото на мача Авенир Фуут Лозер ще получи официално прихода си за класирането на 1/16-финалите на турнира. На президента на клуба Франк Буте ще бъде връчен чек на стойност 6375 евро.
 
“Цялото това внимание е новост за нас, но беше очаквано, след като стигнахме толкова напред в турнира. Популярността ни дори стана международна, след като испанското радио “Марка” направи интервю с треньора на младежкия ни тим Александър Морено", разкри Буте.
 
223_1.jpgЗад успешното представяне на Авенир Фуут Лозер стои и най-известният играч на тима – вратарят Дестен Онка Малонга (на снимката вляво). 24-годишният страж има един мач за националния отбор на Конго. Той е шампион на Африка за 2007 г. с представителния тим на родината си до 20 г. Конгоанецът се присъедини към отбора от Менде преди две години, когато се провали на тестовете в Оксер и не успя да подпише професионален договор.
 
“Във футбола човек се нуждае и от малко късмет. Знам, че съм способен да играя на по-високо ниво и работя върху това. Силното представяне на тима в Купата на Франция е като светлина в тунела за мен. От мен зависи да се възползвам от шанса и да покажа, че имам качества”, разкрива Дестен Онка Малонга.