Европейското първенство по футбол във Франция следващото лято ще бъде предаване в родния ефир от две телевизии.
 
БНТ ще излъчи половината двубои от първенството, а че другата част ще бъдат по Нова телевизия. Двете медии участваха заедно в търга за придобиване на тв правата и сключиха споразумение, с което се договарят да предават едновременно откриването и финала на Евро 2016.

Турнирът започва на 10 юни с мач между домакина Франция и все още неизвестен отбор от група "А" на "Стад дьо Франс" в Париж, където ще бъде и битката за трофея месец по-късно.

Припомняме, че България не се класира за надпреварата, след като остана четвърта в групата след Италия, Хърватия и Норвегия.
 
Ето какво гласи официалното съобщение на БНТ и Нова телевизия:
 
Българската национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп ще излъчват ХХV европейско първенство по футбол – УЕФА ЕВРО 2016.
 
БНТ участва в търга на УЕФА като част от офертата на  EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) по придобиването на правата за EURO 2016 за 26 държави в Европа. В този проект партньор е Нова Броудкастинг Груп.
 
Двете телевизии ще покажат на живо по 27 мача, включително – едновременни излъчвания на мача на откриването на 10 юни 2016 и финала, месец по-късно, както и един мач от предварителната фаза. Така 48 от общо 51 мача ще бъдат разпределени поравно за ексклузивно излъчване във всяка от телевизиите - по равен брой от всеки етап на първенството, според предварително изтеглен жребий. Окончателната схема ще стане ясна веднага след жребия на 12 декември 2015 г.