През стартиращия в края на юли шампионат на Чехия и по-точно в 9 кръг, който ще се играе в началото на октомври, в Прага ще се играе едно странно дерби – един срещу друг ще се изправят Бохемианс (Прага) и Бохемианс от Прага. Тук не става дума за някакво недоглеждане и в елитната Гамбринус лига случайно да е допуснат дублиращият тим на клуба. Става дума за два съвсем различни отбора и едно недалновидно решение на чешкия футболен съюз, взето преди четири години.

През 2005 г. легендарният Бохемианс (Прага) от квартал “Връшовице” обявява фалит в годината, в която чества столетието от своето основаване. Това е клубът, който през 1983 г. играе полуфинал за купата на УЕФА (отпада от Андерлехт, който впоследствие печели трофея) и където легендарният Антонин Паненка слага край на кариерата си. И тук започва поредният прецедент, с който чешкият футбол ще влезе в европейския футболен фолклор.
 
В началото на ХХI век в местното елитно първенство се подвизаваше един клуб, наречен Хмел от селцето Бълсани, което е с едва 900 жители. Този тим дори участва във вече несъществуващия турнир Интертото и по този начин Бълсани се превръща в най-малкото селище на континента, записало участие в евротурнирите. Тогава на вратата на Хмел бе настоящият вратар на Челси Петър Чех. В момента отборът на бизнесмена Франтишек Хваловски се намира в долните места на четвърта дивизия. Тук обаче иде реч за съвсем друг прецедент.
 
През миналия сезон 2008/09 Бохемианс (Прага) завърши на 13-о място в Гамбринус лига-та и по този начин се спаси от изпадане, а в същото време на първо място във Втора дивизия завърши Бохемианс от Прага. Това доведе до скандал за името на клуба и за това кой от двата тима има правото да носи прозвището “кенгурата" заради австралийското животно, изобразено и на двете клубни емблеми. Двуутробният бозайник е на логото на тима от 1927 г. и е следствие на турне в Австрия, след което на Бохемианс са подарени две кенгура. Клубът предоставя животните на зоологическата градина в Прага.
 
През 2005 г. след фалита на оригиналния Бохемианс, който довежда до изпадането на тима от втора в трета дивизия, клубът е продаден на чуждестранни инвеститори. В опит за привличането на допълнителни финанси са продадени и прожекторите на стадион “Дьоличек”, а клубът е обединен с АФК Връшовице и започва да носи името Бохемианс (Прага). В същото време се оказва, че в опит за спасяване на “кенгурата” от банкрут старото ръководство е продало името и емблемата на ФК Стрижков (Прага) от 9-и район на чешката столица - Стрижков. Отборът започва да използва новото си име и щурмува различните нива на първенството и стига до участие в елита.
 
В един момент ръководството на местния футбола решава да разреши проблема и за истински наследник на легендарния тим е обявен тимът обединен с АФК Връшовице, който получава правото да се нарича Бохемианс (Прага). Това решение е обжалвано успешно в съда от другия клуб, от Стрижков, с президент Карел Капър, и в момента той носи правата на името Бохемианс (Прага). Докато другият тим, президент на който е Антонин Паненка, е принуден да се нарече Бохемианс 1905.
 
Докато двата тима са в различни дивизии, проблемът изглежда решен. Но сега клубовете отново поведоха война за името, емблемата и зелено-белите екипи. През месец май воденият от Паненка клуб реши, че след 4 години борба е време да заведе спора до съда, а феновете на тима го изпратиха до сградата на учреждението, облечени със зелени фланелки, на които пишеше “Има само една Бохемка”. В отговор отборът от Стрижков излезе с официален протест от името на спортния директор Йозеф Ижха на своята интернет страница. Именно в този клуб на проби заминаха Тодор Тодоров от Марица и Георги Куртев от Миньор (Раднево), където бяха посрещнати лично от легендарния чашки нападател Томаш Скухрави.
 
Очаква се не само решението на съда, но и присъдата на Чешкия футболен съюз, а дотогава две кенгура (не доведените от Австрия през 1927 г.) може да подскачат в Гамбринус лига-та. Предвожданият от Антонин Паненка клуб изглежда има симпатиите на страничните наблюдатели, а междувременно на клубния стадион “Дьоличек” отново е поставено осветление.
 
Каквито и да са решенията на съда и на чешката футболна федерация, те може отново да се окажат безсмислени вбъдеще. Това е така, защото в трета дивизия на регионалното първенство на Прага участва трети клуб, носещ името Бохемианс (Прага) – FC Bohemians Praha a.s. Този отбор също претендира да е наследник на оригиналния тим и дори на официалната си страница датира своята история от 1905 г. и се разграничава от останалите два отбора.
Веселин Русинов/БЛИЦ
 
ТОВА Е ОРИГИНАЛНИЯТ БОХЕМИАНС (ПРАГА)
Основан: 1905 г.
Прякор: “кенгурата”
УСПЕХИ
Шампион на Чехословакия:
1983 г.
Носител на купата на Чехословакия: 1982 г.
Полуфиналист за купата на УЕФА: сезон 1982/83