Боливийските футболни национали напуснаха сборния отбор на страната си в знак на протест срещу управлението на най-популярния спорт в страната. Те поискаха генерални промени от Боливийската футболна федерация (БФФ) и от правителството на страната, съобщават световните агенции.

Този ход оставя националния състав празен за световните квалификации през октомври срещу Бразилия у дома и срещу Перу навън. Тези срещи обаче са без значение, защото петкратните световни шампиони вече се класираха за Мондиал 2010, а Боливия и Перу отпаднаха.

"Боливийският футбол е в дълбока криза и докато нашите изисквания не бъдат разгледани и приети, професионалните футболисти в страната се отказват от състезаването за националния отбор", съобщиха от асоциацията на играчите (ФАБОЛ).

Футболът в Боливия се управлява от три независими една от друга федерации - БФФ, Футболната лига и ФАБОЛ. Преди седмица президентът на страната Ево Моралес предложи държавата да поеме боливийския футбол, докато асоциацията на играчите настоява сама да управлява този спорт с финансиране от правителството./БЛИЦ