ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Президентът на БФС Борислав Михайлов и останалите членове на Изпълкома на УЕФА подкрепиха предложението на президента на централата Мишел Платини за нов формат на европейските първенство от 2020 г. Това е станало на днешното заседание в Лозана.
 
Това означава, че турнирът след 8 години няма да се проведе на територията на страна домакин, а в няколко европейски града. За новия формат се говори от няколко месеца, а от днес той вече е утвърден.
 
В подкрепа на идеята на Платини са гласували почти всички членове на Изпълкома на УЕФА. Против е бил само представителят на Турция Шенес Ерзик, който е и първи вицепрезидент на европейската футболна централа.
 
Преди да бъде взето решението Евро 2020 да се проведе в няколко града, имаше три заявени интереса към домакинство на турнира. Това бяха кандидатурата на Турция, съвместният проект на Шотландия, Ейре и Уелс, както и обединението между Азербайджан и Грузия.
 
“Европейското първенство през 2020 г. ще се проведе в няколко града из цяла Европа. Това решение беше взето днес от Изпълкома на УЕФА”, обяви пред медиите генералният секретар на централата Джани Инфантино.
 
Преди около месец се появиха информации, че вече са били определени и градовете, които ще приемат мачовете от Евро 2020. Това са Москва, Амстердам, Берлин, Атина, Брюксел, Париж, Мадрид, Лисабон, Базел, Лондон, Загреб и Рим.
 
Както е известно, последното европейско първенство по футбол, което ще се проведе по старата система – със страна домакин, е Евро 2016. Турнирът след четири години ще се играе на територията от Франция.