Борусия (Дортмунд) спечели голямото дерби на Първа Бундеслига. Момчетата на треньора Томас Тухел победиха фаворита за титлата Байерн с 1:0 пред препълнените трибуни на "Сигнал Идуна Парк" в дербито на 11-ия кръг.

Домакините започнаха изключително агресивно и успяха да създадат поне две чисти положения за гол пред вратата на Нойер още в началото. Така се стигна и до 11-ата минута, когато Марио Гьотце изведе непокрития Пиер Емерик-Обамеянг на удобна позиция и нападателят отклони топката в мрежата за 1:0. Това беше първа асистенция за немския национал от началото на сезона.


После Андре Шюрле имаше страхотна възможност да удвои преднината на „жълто-черните“, но плътният му удар от около 15 метра попадна право в ръцете на стража на гостите.

След почивката баварците опитаха натиск, но не стигнаха до голови положения. В 61-ата минута гредата спаси домакините след шут на Шаби Алонсо.
Най-чистото положение за домакините през втората част се откри отново пред Обамеянг, който в 71-ата минута след грешка на Алонсо се откъсна сам срещу Нойер, но стреля в тялото му. Въпреки смените, които направи Карло Анчелоти, вкарвайки в игра Ренато Санчес, Рафиня и Дъглас Коста, Борусия успя да устиска крехката си преднина. Тимът от Дортмунд нямаше победа у дома над съперника от 14 април 2012 г. Тогава единственото попадение вкара настоящата звезда на баварците Левандовски. В последните 3 дербита дортмундци дори не бяха се разписвали.

"Жълто-черните" са трети във временното класиране с 21 точки, разликата от сензационния лидер РБ Лайпциг вече е 6 точки. Вторият Байерн е с 24.

 

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА