За седми път в своята клубна история Борусия (Дортмунд) стана шампион на Германия, след като победи у дома Нюрнберг с 2:0 в среща от 32-ия кръг на Бундеслигата. За предсрочното оцветяване на титлата в „жълто-черно” допринесе и загубата на втория във временното класиране Байер (Леверкузен) с 0:2 при гостуването на застрашения от изпадане Кьолн.

Предпоследното домакинство на Борусия (Дортмунд) на "Сигнал Идуна Парк” започна равностойно, като на моменти дори гостите от Нюрнберг имаха инициативата и търсеха повече гола. Все пак класата на домакините си каза думата и в 32-ата минута те успяха да открият резултата. Марио Гьотце стреля силно от около 20 метра и вратарят на „франките” Рафаел Шефер парира удара, но при добавката парагваецът Лукас Бариос бе точен за 1:0.

Попадението вдигна самочувствието на „жълто-черните” и те побързаха да решат мача напълно още през първата част. Две минути преди почивката Матс Хумелс изведе чудесно в наказателното поле на гостите полският голмайстор Роберт Левандовски и той прехвърли Шефер за 2:0. След почивката възпитаниците на Юрген Клоп не изпуснаха инициативата нито за миг и не позволиха на „франките” дори да стигнат до почетно попадение. В средата на втората част Бариос имаше уникална възможност да направи резултата класически, но излязал сам срещу вратаря Шефер стреля над вратата. До края мачът просто се доиграваше, а феновете на трибуните само чакаха добрите новини от Кьолн, където „козлите” успяха да постигнат съществено важна победа с 2:0 над втория Байер (Леверкузен) след две попадения на бившия нападател на Литекс Миливое Новакович. Златен медал след спечелената титла ще чака и българският национал Димитър Рангелов, който игра като резерва в един от мачовете Дортмунд в началото на този сезон, преди да заиграе в израелското първенство.

6_2.jpg

След победата Борусия (Дортмунд) събра 72 точки и е недостижим на върха, след като има преднина от 8 точки пред Байер (Леверкузен) два кръга преди края. Нюрнберг остана на шеста позиция с 47 точки и на практика се сбогува с амбициите си за участие в евротурнирите, след като изостава с 5 пункта от петия Майнц 05.

На „Райн-Енерги Щадион” в Кьолн през първото полувреме гостите от Леверкузен бяха по-активни и диктуваха темпото на игра, но така и не успяха да открият резултата в своя полза. След почивката натискът на „аспирините” се усили и в 64-ата минута те бяха близо до гола, но Михаел Балак пропусна от един метър сам срещу вратаря на домакините Михаел Рензинг. Само три минути по-късно доста изненадващо Кьолн поведе в резултата, след като бившият нападател на Литекс Миливое Новакович излезе сам срещу вратаря Рене Адлер и бе безкомпромисен за 1:0. В 75-ата минута Леверкузен пропусна да изравни, след като удар на Ренато Аугусто срещна страничната греда. Осем минути преди края на мача всички надежди за Леверкузен свършиха, след като Новакович отново реализира и оформи крайното 2:0. От тук до края мачът само се доиграваше. След победата си Кьолн отново се изкачи на 14-а позиция с актив от 38 точки, докато Байер (Леверкузен) остана втори с 64 пункт и на 8 точки от новия шампион Борусия (Дортмунд).

7_1.jpg

Мечтаещият за третото място и участие в Шампионската лига Хановер 96 направи грешна стъпка, губейки у дома от застрашения от изпадане Борусия (Мьонхенгладбах) с 0:1. Единственото и победно попадение за „жребците” отбеляза Марко Ройс в 76-ата минута с удар с десния крак. След загубата Хановер 96 остана на трета позиция с 57 точки, но и мач повече от Байерн (Мюнхен), който има 55 пункта и по-късно приема Шалке 04. Борусия (Мьонхегладбах) пък остава на предпоследна позиция с 32 точки и надежди, че с победи в последните два кръга ще може да се спаси.

В останалите днешни мачове Щутгарт победи като гост Хофенхайм с 2:1 и на практика си осигури оставането в Бундеслигата, Майнц 05 срази Айнтрахт (Франкфурт) с 3:0 и направи решителна крачка към участие в евротурнирите, а Хамбургер се сбогува с тези си надежди след загуба у дома с 0:2 от Фрайбург. /БЛИЦ

ГЕРМАНИЯ - БУНДЕСЛИГА, 32 КРЪГ
От 29 април (петък) от 21:30 часа
Вердер - Волфсбург 0:1
0:1 Саша Ритер (22)

Кайзерслаутерн - Санкт Паули 2:0
1:0 Кристиан Тиферт (28), 2:0 Матиас Абел (68)

На 30 април (събота) от 16:30 часа
Кьолн - Байер (Леверкузен) 2:0
1:0 Миливое Новакович (67), 2:0 Миливое Новакович (82)

Хофенхайм - Щутгарт 1:2
1:0 Млапа (14), 1:1 Какау (63), 1:2 Кузманович (68-дузпа)

Майнц - Айнтрахт (Франкфурт) 3:0
1:0 Иваншиц (26), 2:0 Сото (38), 3:0 Сото (45)

Хановер - Борусия (Мьонхенгладбах) 0:1
0:1 Ройс (76)

Хамбургер - Фрайбург 0:2
0:1 Папа Сисе (16), 0:2 Папа Сисе (87)

Борусия (Дортмунд) - Нюрнберг 3:0
1:0 Лукас Бариос (32), 2:0 Роберт Левандовски (43)

На 30 април (събота) от 19:30 часа
Байерн - Шалке 04 (Евроспорт 2 България)
Баланс: 81 мача, 38 победи за Байерн, 25 равенства, 18 победи за Шалке 04

Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Бундеслигата.