Президентът на германския шампион Борусия (Дортмунд) и шеф на Германската футболна лига (ГФЛ) Райнхард Раубал призова настоящия бос на ФИФА да си подаде оставката. Раубал бе подкрепен и бившия шеф на Германския футболен съюз (ГФС) Тео Цванцигер.

В сряда стана ясно, че бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж и неговият доведен син Рикардо Тейшейра са получавали подкупи в огромни размери. Сеп Блатер пък призна, че отдавна е знаел за това. Точно поради тази причина и Раубал поиска оставката на швейцареца.

„С оглед на настоящото положение Сеп Блатер би трябвало да освободи поста си по възможно най-бързия начин и да предаде властта в други ръце. За един процес на реформи ФИФА се нуждае от човек, който има желание за ново начало. Той е узнал за вземането тези подкупи, макар и по-късно. Затова неговите задължения към членовете на ФИФА не са изпълнени”, обясни Д-р Райхард Раубал позицията си пред немския вестник „Ди Велт”. Самият той дори се е свързал по телефона с Блатер и му е предал същите тези думи.

„Трябва да честен и да кажа, че всичко това, което прочетох, ме подтиска. Налични са толкова много информации, които могат да бъдат проверени още веднъж от независими страни. Дори и от етническа и морална гледна точка без зачитане на имена, националности или каквото още там. Същото важи и за даването на домакинствата на световни първенства на Катар, Русия и всички други неща, за които има слухове”, заяви пък бившият президент на ГФС Тео Цванцигер през „n-tv”.