Президентът на Байерн Ули Хьонес най-вероятно е укрил 20 милиона евро данъци, декларирайки офшорна сметка в Швейцария, съобщава немският таблоид „Билд”.

Скандалът около боса на баварците гръмна през уикенда, когато германското списание „Фокус” разкри, че прокуратурата в Мюнхен разследва финансовите дела на 61-годишния Хьонес. Изданието обаче не обяви никакви детайли около размера на замесените в случая суми, което даде възможност за редица спекулации.

Хьонес сам обяви, че доброволно е разкрил наличието на сметката в Швейцария и ще окаже пълно съдействие на властите във връзка с разследването. В същото време той заяви, че ще предприеме юридически стъпки срещу изданията във връзка с писанията по негов адрес за този скандал. „Ще се защитя срещу невъздържаността в някои съобщения в медиите. Ще им излезе доста скъпо”, заплаши дори Хьонес пред вестник „Мюнхнер Меркур”.

„В момента не мога да кажа нищо, защото ме разследват. Можете да си представите колко много неща са ми на главата. Трябва първо да си свърша работата с властите”, каза ден по-рано босът на Байерн пред Süddeutschen Zeitung.

На въпрос колко дълго ще продължи разследването главният прокурор Кен Хайденрайх не можа да даде конкретен отговор. „Трудно е да се прецени. Това зависи винаги от оформянето на случая. Трябва да се проверят много неща. Не бихме искали да се изказваме с подробности”, заяви Хайденрайх.

След дадените от Хьонес показание прокуратурата в Мюнхен е започнала да разследва годините от 2001 до 2010, а през март тази година дори е обискирала личния кабинет и жилището на боса на Байерн. Предполага се, че той е укрил данъци за близо 20 милиона евро чрез тайната си сметка в Швейцария.

Близък приятел на Хьонес разкри пред „Билд”, че парите нямат нищо общо нито с Байерн, нито с фабриката му за производство на салами. В своите показания Хьонес е посочил 10 милиона евро като възможна сума за укрити данъци. Колко всъщност са укритите пари ще стане ясно може би след месеци, а до тогава Хьонес може отново да се концентрира изцяло върху работата си като президент на Байерн.