Членът на Изпълнителния комитет на ФИФА Николас Леос от Парагвай подаде оставка, само два дни преди да бъдат обявени разкритията по разследването за раздаване на подкупи при определянето на домакинствата на световни първенства по футбол.

84-годишният Леос претърпя наскоро операция на сърцето и изтъкнал това като основна причина да напусне поста си на президент на КОНМЕБОЛ, футболната конфедерация на Южна Америка, както и позицията си на председател на организационния комитет на Мондиал 2014 в Бразилия.

Парагваецът е член на ФИФА от 1998 година, а от 1986 година е шеф на КОНМЕБОЛ.

Името на Леос, който е адвокат, беше замесено по време на швейцарското криминално разследване през 2008 година, свързано с нерегламентирани плащания на фирмата ISL, бивш маркетингов партньор на ФИФА, която седем години по-рано обяви банкрут с дългове от около 300 милиона долара. Именно тогава в съда бяха показани документи, в който се вижда, че Леос е получил 130 хиляди долара от ISL. По-късно ББС съобщи, че парагваецът е взел от банкрутиралата компания суми на обща стойност 730 хиляди долара.

Едва през миналата година ФИФА официално разсекрети доклада на швейцарската прокуратура, който свързва висши служители на световната футболна централа с получаването на 22 милиона долара нерегламентирани плащания от ISL.