Собственикът на Ливърпул Джон Хенри изпрати открито и доста дълго писмо до феновете на мърсисадйци, в което обясни провала на трансферния пазар и слабите резултати до момента.

Предлагаме ви дългия текст без съкращения:

"Разочарован съм, както и всеки, свързан с футболен клуб Ливърпул, че не успяхме да добавим нищо към нашата атакуваща мощ през това лято, но това не беше поради липсва на желание или усилия от страна на всички ангажирани с този процес. Те работиха усилено в последните дни на трансферния прозорец върху няколко набелязани нападатели, но за нещастие - в този случай не успяхме да стигнем до приемливи сделки и да привлечем тези наши цели.

През летния трансферен прозорец обаче успяхме да вземем трима млади, но изключително талантливи играчи като Джо Алън, Нури Шахин и Фабио Борини, както и двама много обещаващи млади футболисти с огромен потенциал - Самед Йесил и Осама Асалди. Това трудно може да се счита за провал, тъй като ние градим отбор за бъдещето.

Освен това никой не би трябвало да подценява важността на факта, че успяхме да запазим нашите най-добри играчи. Задържахме Даниел Агер, Мартин Шкъртел и Луис Суарес. Ние високо ценим тяхната вяра в клуба. Успяхме успешно да договорим и нови дългосрочни договори с Луис и Мартин.

Никой не би трябвало да поставя под съмнение нашата ангажираност към клуба. В лицето на Брендън Роджърс ние разполагаме с талантлив млад мениджър и високо ценим неговата преценка по отношение на изграждането на отбора. Ще е нужно време Брендън да успее да внуши своята философия на състава и да съумее да изгради това, от което има нужда в дългосрочен план.

Трансферната ни политика не се изразява в намаляване на разходите, а в това, както ще бъде и за в бъдеще - да извлечем максимална полза от инвестираното, за да изградим достатъчно качество и дълбочина на състава. Ние сме отявлени привърженици на политиката на УЕФА за финансов феърплей - нещо което господин Платини повтори отново през тази седмица и което ние аплодираме от сърце. Трябва да се съобразим с тези правила, които изискват разходите да са обвързани с приходите. Успешно подобрихме търговската страна на клуба, за да може финансовите приходи, които ще получим, да ни осигурят по-голяма покупателна способност през следващите години.

Все още сме в процес на коригиране на грешките, направени от предходните режими. Това не може да се случи за една нощ. Всичко това бе усложнено от нашите собствени грешки, които допуснахме в първите две години на управлението си. Това бе сурова поука за нас, но не бива да се заблуждавате - клубът днес е в много в по-добро състояние, отколкото беше, когато го взехме.

Инвестираните средства не се измерват само в закупуването на талантливи играчи. Нашите амбиции не почиват върху това да се затвърдим в средата на таблицата със скъпи краткосрочни корекции в състава, които биха имали принос само за няколко години. Акцентът ще бъде поставен върху това да развиваме нашите собствени таланти, използвайки уменията на впечатлящия ни треньорски екип. Много мисъл и инвестиции вече бяха вложени в развитието на тази самозахранваща се система от млади играчи, пропити от традициите на клуба.

Този дух ще донесе победи. Ще инвестираме в успеха, но няма да ипотекираме бъдещето с рискови харчове.

След близо две години, прекарани на "Анфийлд", ние сме близо до това да изградим системата, от която се нуждаем. Трансферният прозорец може да не се разви по перфектен начин за нас, но ние не се взираме единствено в следващите 16 седмици, след които ще можем отново да купуваме нови играчи. Ние мислим за следващите 16 години, както и за още по-далечното бъдеще. Това са първите стъпки към възстановяването на обичайния статут на един от най-великите клубове в света.

Няма да бъде лесно, няма да бъдем перфектни, но имаме ясна визия за работата, която трябва да бъде свършена.

Ние ще градим и ще разчитаме на растеж отвътре, купувайки предпазливо и мъдро, и никога повече няма да пилеем ресурси за завишени трансферни суми или нереалистични заплати. Не се страхуваме от разходите и от това да се конкурираме с най-добрите, но няма да плащаме повече, отколкото е нужно, за футболисти.

Никога няма да позволим този клуб да изпадне в несигурното положение, в което го намерихме, когато дойдохме на "Анфийлд". Ливърпул никога повече не би трябвало да влиза в такива дългове, които да застрашават съществуването му.

Най-много от всичко искаме да печелим. Тази амбиция ръководи всяко решение. Това е пътят на Ливърпул. Можем и ще осигурим всички средства за постигането на тази цел. Понякога ще се сблъскваме с краткосрочни спънки, но вярваме, че разполагаме с точните хора, за да донесем още повече слава на "Анфийлд".

В заключение мога да кажа, че ние не сме собственици на Ливърпул, за да печелим от това. Противно на разпространеното мнение, собствениците на клубове не влизат в спорта, за да генерират печалби. Обикновено те го правят, за да да могат да се конкурират и да работят в полза на своя клуб. Често това е трудно. В нашия случай ние работим ежедневно, за да осигурим средства за подобряването на клуба. Имаме само една амбиция в Ливърпул и това е стремежът да спечелим Премиър лийг, играейки такъв вид футбол, който нашите фенове искат да видят. Това ще се случи само ако вършим правилните неща, за да градим клуба по начин, който има смисъл за феновете, за нас и за тези, които ще ни последват. Ще направим това, за което всеки дългогодишен фен на Ливърпул копнее".