Чешкият тим Юниор Рома (Дечин) вдигна голям празник през лятото, след като стана ясно, че отборът е допуснат до участие в Трета дивизия на регионалния шампионат. Усмивките по лицата на играчите и феновете обаче бързо изчезнаха заради негативизъм от страна на другите участници в първенството. Останалите отбори бойкотират мачовете си с клуба от Дечин, съставен изцяло от роми.
 
Два тима вече отказаха да излязат на терена срещу Юнион Рома през този сезон, а други два заплашват, че ще сторят същото в предстоящите им гостувания в Дечин. Те са твърди в позицията си, въпреки заплахата от служебна загуба и глоба от 1000 евро.
 
„Играчите от тези отбори в прав текст ни казаха: Няма да играем с вас, защото сте роми“, заяви вратарят на Юниор Рома Патрик Херак.
 
Бойкотът на останалите тимове доведе до огромна вълна на подкрепа в чужбина, а шведското посолство в Прага дори организира благотворителен мач между сборен отбор на дипломати и Юниор Рома (Дечин). Срещата завърши 5:5 след продължения, а дипломатите спечелиха след дузпи благодарение на усилията на вратаря Кристиан Лансен, служител на датското посолство.
 
Голямата подкрепа обаче не прекъсна враждебното отношение на останалите отбори, които твърдят, че действията им нямат нищо общо с расизма, а с насилието. Зад позицията им има много истина. Юниор Рома (Дечин) не е нов отбор. Той съществува от 1962 г., но под различно име. През 2011 г. клубът е изваден от първенството заради сбиване на терена, при което сериозно пострадва съдията на мача. През това лято обаче ромският тим беше възстановен в шампионата.
 
„Ако играчите на отбора не скочат да те бият, ще го направят техните фенове. Това е най-бруталният отбор в първенството. Ние сме малка дивизия, но с приятелско отношение между отборите. Последният път, когато гостувахме в Дечин, станахме жертва на сериозни заплахи“, заяви пред чешките медии играч от друг отбор, пожелал анонимност.
 
Разкритията на другите отбори са подкрепени и от Чешката федерация, но в чужбина гледат на скандала повече като проява на расизъм в действията на противниците на Юниор Рома. От футболната централа обаче обявиха, че наказанията ще продължат да бъдат налагани на отборите, които отказват да играят. „Не можем да позволим отборите да си избират мачовете. Съзнаваме, че в края Юниор Рома може да завърши на първо място без да е изиграл много срещи“, заяви говорителят на Чешката футболна федерация Ондржей Синек.
 
Има обаче отбори, които не могат да си позволят да не играят срещу ромския тим. Такъв е ФК Приск, който протестира срещу участието на Юниор Рома в първенството, но е принуден да играе. „Съгласихме се да участваме в двубоя, тъй като нямаме достатъчно пари да платим глобата. По принцип сме против участието на този отбор в първенството“, обяви представителят на клуба Мартин Пилецки.
 
Расизмът, принудата, бойкотът и насилието нямат място във футбола, но тяхното изкореняване от спорта е много труден процес. Той може да отнеме време, но може и да не бъде постигнат, ако всички замесени страни не направят компромиси.