Българският нападател Валери Божинов разкри кой го е убедил да подпише със сръбския първенец Партизан. Преди трансфера си той се консултирал със своите сънародници Иван Иванов, който е бивш играч на „гробарите” и настоящ на Базел, и Иван Бандаловски, който продължава да играе за гранда от Белград. В същото време той заяви, че при „гробарите” ще се чувства като в Ювентус, където вече е играл, но определено не гледа на трансфера си като рестарт на кариерата му.

„Развълнуван съм, че идвам в най-добрия клуб в Сърбия. Искам да благодаря на Партизан, че ме потърси и ми даде възможността да играя тук. Извинявам се за лошия ми сръбски, дайте ми един месец и ще го науча. Разберете ме, емоциите са големи, защото дойдох в един велик клуб", започна Божинов, който по време на представянето си говори на сръбски, български и предимно на английски. Той ще носи в новия си клуб номер 86, който му напомня неговата година на раждане.

„Моят сънародник Иван Иванов ми каза буквално: „Валери, не мисли, а отивай в Партизан! Това е най-добрият отбор, когото можеш да избереш. Той играе всяка година в Шампионската лига или Лига Европа и е в състояние да се бори за титли”. Иван ми обясни, че клубът функционира като семейство и, че ако имам някакъв проблем, той ще бъде решен. Тази сутрин се събудих и сърцето ми каза Партизан. Казах си. 'Валери, подпиши с Партизан'. Купих си билет, седнах в самолета и ето ме тук”, каза още бившият нападател на Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити и Спортинг (Лисабон).

„Първото ни задължение е да спечелим титлата, а другото е да играем в груповата фаза на някой от евротурнирите. Партизан е като Ювентус. Тук се признават само победите. Тъй като съм бил и в Торино, разбирам какво се очаква от мен, защото и в Белград ще нося черно-белия екип. При всички положения обаче не всичко зависи от мен. Не може да играе само Валери. Ще е от значение какво ще направят и моите съотборници. При всички положения идването ми в Белград не е нов старт на кариерата ми”, завърши Божинов.

Утре Божинов ще направи първа тренировка с новите си съотборници, след което ще се прибере до България. В средата на седмицата той заминава на предсезонен лагер с "гробарите".