Спортинг (Брага) и Порто оформиха исторически португалски финал в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като успяха да елиминират на полуфиналите съответно Бенфика и единствения испански представител Виляреал. Двубоят за трофея ще се състои на 18 май (сряда) в ирландската столица Дъблин.

В по-интригуващия за вечерта реванш Спортинг (Брага) излъга на свой терен Бенфика с 1:0 и с общ резултат 2:2 и повече отбелязани голове на чужд терен се класира за финала на Лига Европа в Дъблин.

В началото мачът бе равностоен, като в 11-ата минута Лима пропусна от изгодна позиция да открие за домакините от Брага, а в 18-ата минута гостите от Лисабон отговориха с опасен удар на Мартинс от фаул, който обаче също не намери целта. В следващата атака Спортинг (Брага) успя да изненада неприятно „лисабонските орли”, след като Кустодио с глава засече чудесно центриране отляво и откри резултата за 1:0. Попадението стресна гостите, но те не успяха да създадат масиран натиск. Едва в 41-ата минута гостите стигнаха до чисто голово положение, но аржентинецът Хавиер Савиола с удар от около 11 метра само нацели гредата.

След почивката мачът се игра почти изцяло пред вратата на домакините. Бенфика атакуваше, а Брага бранеше крехкия си аванс. Натискът на гостите бе сериозен, като Коентрао и на два пъти Савиола имаха чудесни възможности да изравнят резултата, но не успяха. В самия край на срещата "артилеристите" оцеляха, след като бранителят Паулао изчисти топката почти от голлинията две минути преди края на редовното време. Въпреки пет минутното продължение Бенфика не успя да избегне поражението и отпадна от турнира заради по-малкото отбелязани голове на чужд терен.

брага_1.jpgСпортинг (Брага) - Бенфика 1:0 ______________.jpg
(1:2 след първия мач)
1:0 Кустодио (19)

Брага, Stadion стадион "AXA" - Zuschauerzahl 25 000 зрители
Съдия: Schiedsrichter Мартин Аткинсън (Англия)
Жълти картони: gelb - Артур, Паулао, Силвио (Брага) и Луизао, Перейра, Коентрао, Пейшото (Бенфика)

Спортинг (Брага):
 Артур, Мигел Гарсия, Паулао, Алберто Родригес, Силвио, Алан, Уго Виана, Мосоро (80-Кака), Кустодио, Мейонг (87-Елдер Барбоса), Лима (73-Леандро Салино)
 
Бенфика: Роберто, Луизао, Макси Перейра, Сидней, Жардел, Фабио Коентрао, Х. Гарсия, К. Мартинс (81-Алан Кардец), Сезар Пейшото (58-Франко Жара), Савиола (86-Фелипе Менесез)

112.jpg
 
В истинско голово шоу Виляреал обърна на своя „Ел Мадригал” португалския шампион Порто от 1:2 до 3:2 в срещата-реванш помежду им. Първият сблъсък на португалска земя обаче „жълтата подводница” загуби с 1:5 и така с общ резултат 4:7 отпадна от надпреварата за сметка на „драконите”.

Домакините започнаха вихрено двубоя и натикаха своя противник в неговата половина. В 17-ата минута Марко Рубен бе изведен зад гърба на защитата на "драконите" и с хоризонтален пас по земя намери връхлитащия Кани, който стреля под плонжа на вратаря Елтон за 1:0. На повторенията ясно се видя, че при паса към Рубен, той е бил в чиста засада. Към края на първата част гостите поизравниха играта и в 40-ата минута Хълк изрита силно топката от около 25 метра, тя рикошира в крака на бранител на Виляреал и излъга вратаря Диего Лопес за 1:1.

След почивката в 47-ата минута при контраатака на Порто Гуарин спринтира по левия фланг и центрира към непокрития Радамел Фалкао, който от точката на дузпата прокара топката под плонжа на Лопес за 1:2. Това бе 16-и гол в турнира за колумбиеца, който е голмайстор на Лига Европа този сезон. В 63-ата минута Гуарин с шут от над 40 метра нацели напречната греда на Лопес. В 74-ата минута Джузепе Роси удари греда за Виляреал след удар с левия крак. Минута по-късно обаче Кани центрира отдясно и оставеният непокрит Хуан Капдевиля с мощен удар с левия крак изравни за 2:2. Десет минути преди края Марко Рубен получи пас зад гърба на защитата на Порто и бе повален от Николас Отаменди в наказателното поле, а отсъдената дузпа бе превърната в гол от Джузепе Роси, който оформи крайното 3:2. Така „жълтата подводница” записа престижен успех, но в крайна сметка отпадна от турнира с общ резултат 4:7 от Порто, който ще играе на финала в Дъблин срещу сънародниците си от Спортинг (Брага).

villareal.jpgВиляреал - Порто 3:2porto.jpg
(1:5 след първия мач)
1:0 Кани (17), 1:1 Хълк (40), 1:2 Радамел Фалкао (47), 2:2 Капдевиля (75), 3:2 Джузепе Роси (80)

Виляреал,
Stadion стадион "Ел Мадригал" - Zuschauerzahl 21 500 зрители
Съдия: Schiedsrichter Джанлука Роки (Италия)
Жълти картони: gelb - Сориано, Мубарак (Виляреал); Сапунару, Отаменди, Фалкао, Микаел (Порто)

Виляреал: Диего Лопес, Гаспар, Мусакио, Капдевиля, Кани, Матила (57-Мубарак), Бруно Сориано, Марко Рубен, Касорла (57-Карлос Марчена), Нилмар (67-Сена), Роси

Порто: Елтон, Съпунару, Роландо, Отаменди, Алваро Перейра, Гуарин, Фернандо (61-Рубен Микаел), Моутиньо (52-Соуса), Хълк, Фалкао, Кристиан Родригес (32-Хамес Родригес)