Португалският Спортинг (Брага) победи като домакин английския гранд Ливърпул с 1:0 в първа среща помежду им от 1/8-финалите на Лига Европа. Тимът от Брага взе успеха със своя гол номер 100 в евротурнирите, реализиран от Алан от дузпа в началото на мача. Реваншът на "Анфийлд" е след седмица.

Домакините започнаха по-активно мача и в 18-ата минута стигнаха до дузпа след грубо нарушение на гръцкия бранител на Ливърпул Кириакос срещу Мосоро. От бялата точка бразилецът Алан Силва бе хладнокръвен за 1:0. И след попадението играчите на Спортинг (Брага) продължиха да държат инициативата и да търсят възможности за нов гол. До края на полувремето обаче така и не падна ново попадение в нито едно от двете врати.

След почивката картината на терена не се промени, като домакините от Брага продължиха да доминират, а гостите от Ливърпул бяха все така безидейни. В 56-ата минута мениджърът на „мърсисайдци” Кени Далглиш реши да направи промяна в състава си, като изкара от игра един от най-невзрачните до този момент Кристиан Поулсен. Датският дефанзивен халф бе заменен от нападателя Анди Керъл, който бе привлечен от в последния ден от зимния трансферен прозорец от Нюкасъл и стана най-скъпият английски играч в историята на Висшата лига с дадените за него 35 милиона паунда.

След влизането на Керъл Ливърпул се опита да установи натиск в търсене на изравнително попадение, но така и не успя да стигне до чисто голово положение. До края на мача не се случи нищо интересно и така Спортинг успя да спре сериите на Ливърпул от 13 мача без загуба в евротурнирите и 6 срещи без поражение в гостувания. С гола си от този мач тимът от Брага запазва големи шансове да елиминира голямо име в Европа и да се класира за 1/4-финалите в турнира. /БЛИЦ


szólj hozzá: SC Braga 1-0 Liverpool