На 62 г. Маурицио Скилачи живее на улицата. Бившият футболист, който прави професионалния си дебют през 1981-ва, когато е на 17 г., с екипа на Палермо е оставен на произвола на съдбата да кръстосва улиците бездомен.

Ако фамилията му ви се струва позната, прави сте. Маурицио е братовчед на Тото Скилачи - героя за Италия от Световното първенство през 1990 година.

Самият той не е в отлично здравословно състояние и наскоро бе вкаран в болница заради предсърдна аритмия. 59-годишният бивш нападател е имал проблеми и с дишането, но след хоспитализацията състоянието му е по-добро.

Легендарният бивш нападател е бил диагностициран с рак на дебелото черво през 2022 година и оттогава се е подложил на две операции. През миналата година той огласи тревожната новина и говори за битката си с коварната болест.

Но да се върнем на братовчед му. За разлика от Тото, Маурицио не се радва на особено впечатляваща кариера, въпреки че според някои по-възрастният от двамата е притежавал по-голям талант.

"Няма как аз да кажа нещо подобно. Футболните хора, които ме познават, знаят, че не съм самонадеян", казва по темата Маурицио.

Кариерата на бившия футболист на Римини, Ликата, Лацио, Месина и Юве Стабия е белязана от контузии, а самият той обвинява за тях лекарите.

"Докторите провалиха кариерата му - казваха ми, че се преструвам. Викаха ми безхарактерен сицилианец. Казваха, че не съм бил искал да играя", спомня си Маурицио.

След активния футбол Скилачи се пристрастява към наркотиците. Залитането му към забранените субстанции е толкова сериозно, че губи дома си и е принуден да проси по улиците на Палермо и да спи в миниатюрния Фиат Панда.

През 2014-а Давиде Вигоре и Доменико Рицо правят филм за живота на Маурицио Скилачи, озаглавен "Засада" ("Fuorigioco").

Десет години по-късно "Кориере Дело Спорт" съобщава, че съдбата на бившия футболист не се е променила много.

Единственият му останал приятел е кучето Чичо, а Маурицио вече "страда от системно недохранване".

"Както знаете, ние помагаме на Маурицио Скилачи - бездомника с кучето от Пиаца Верди - пише доброволец от Палермо. - Ще го прегледаме, а той ще премине курс по здравно образование, за да можем да помогнем на него и кучето му.

Маурицио е системно недохранен. Писнало му е да яде тестени храни от магазина (сандвичи, печива и т.н.). Каза ми, че му липсва вкусът на домашно приготвената храна.

Дали ще можем да се организираме на смени, за да готвим дребни неща и да му занесем домашна храна. Ако искате да помогнете, пишете ми."

За щастие, сред обществото в Палермо се появяват и други добри хора, които се отзовават на призива и също започват да помагат на Маурицио.