Ливърпул победи с 5:4 след дузпи Кардиф в драматичен финал на "Уембли" и спечели "Карлинг Къп" за рекорден осми път. В редовното време резултатът беше 1:1, след което в продълженията двата тима си размениха по още едно попадение, за да се стигне до 2:2 и да последва изпълнението на ударите от бялата точка. При тях в грешник за тима от Чемпиъншип се превърна братовчедът на Стивън Джерард - Антъни Джерард, който пропусна и купата отиде в ръцете на Стиви Джи и компания. Така феновете на Ливърпул най-после имат повод за радост, каквато не бяха изпитвали през последните напоследък. За последно "мърсисайдци" спечелиха купата през 2003 година, а освен това бяха изминали почти 6 години от последния път, в който Ливърпул спечели трофей. Това се случи през 2006-а, когато "мърсисайдци" завоюваха ФА Къп. Също така английският гранд не беше играл на "Уембли" от 1996 г. http://cache.daylife.com/imageserve/0chi1SscOU7tN/x610.jpg

Избраниците на Кени Далглиш започнаха по-активно във финала, но позволиха на съперника да поведе в резултата. В 19-ата минута Джо Мейсън даде аванс на Кардиф. Попадението дойде след хубава многоходова атака на втородивизионния тим, в края на която Шкъртел изчисти с глава, топката стигна до Кени Милър, който изведе отлично Мейсън в наказателното поле. Последният завърши хладнокръвно, пращайки топката във вратата на Ливърпул - 1:0.

Последва натиск на "мърсисайдци", но до изравнителен гол се стигна чак в 60-ата минута. Тогава Шкъртел вкара за 1:1 и върна надеждите на хилядите фенове на Ливърпул по трибуните на "Уембли". Стюарт Даунинг изпълни ъглов удар, след който Анди Каръл продължи с глава към Луис Суарес, чиито удар срещна страничната греда. Шкъртел обаче успя да стигне до рикоширалата топка и да я прати във вратата на Кардиф - 1:1.

В последните минути на редовното време футболистите на Кардиф можеха да стигнат до победата, но в 88-ата Кени Милър пропусна от отлична позиция, след като не успя да реализира, озовал се очи в очи срещу Рейна.

В начало на първото продължение удар на Суарес с глава беше изчистен от голлинията от Андрю Тейлър. Натискът на Ливърпул се засили. В 103-ата минута Анди Керъл пропусна да вкара, за да се стигне до 108-ата, когато Дирк Каут порази целта и хвърли в екстаз феновете на славния английски тим. Първоначално холандецът опита подаване в наказателното поле, но бранител на Кардиф изчисти, след което топката отново се озова в краката му и стреля точно между дясната греда и плонжа на Том Хийтън - 1:2.

http://cache.daylife.com/imageserve/049Vbx92se3vn/610x.jpg

Пълната драма настъпи само 2 минути преди края на второто продължение. В 118-ата Бен Търнър възстанови равенството след заформило се меле пред Рейна и така се стигна до изпълнението на дузпите, след като за 120 минути двата тима не излъчиха победител - 2:2.

Капитанът на Ливърпул Стивън Джерард първи изпълни, но не успя да вкара. След него и Кени Милър пропусна от бялата точка, изпращайки топката в гредата. Втората дузпа за Ливърпул се зае да бие Чарли Адам, който стреля крайно неточно, доста високо над целта. След това Дон Кауи не сгреши и Кардиф поведе. Дирк Каут също реализира - 1:1. 23-годишният французин Руди Гестеде беше следващият, който нацели гредата, а след него Стюърт Даунинг реализира и "мърсисайдци" поведоха с 2:1. Питър Уитингам беше точен за 2:2, след което Глен Джонсън също вкара, за да стане 3:2 за момчетата на Кени Далглиш. Последва неточно изпълнение на Антъни Джерард и така купата отиде в ръцете на братовчед му Стиви Джи.

Както е известно, по пътя към финала Ливърпул елиминира Сток Сити, Челси, Манчестър Сити, както и Манчестър Юнайтед.

Кардиф пък стигна до първи финал за "Карлинг Къп" в своята история, докато Ливърпул е клубът с най-много отличия в надпреварата - 8.

КАРДИФ - ЛИВЪРПУЛ 4:5 след дузпи 
(1:1 в редовното време, 2:2 след продължения)
1:0 Мейсън (19), 1:1 Шкъртел (60), 1:2 Каут (108), 2:2 Търнър (118)

Кардиф: Хийтън, Макнаутън (107-Блейк), Хъдзън (99-А. Джерард), Търнър, Тейлър, Мейсън (90-Кис), Уитингам, Гунарсон, Коуи, Гестеде, Милър

Ливърпул:
Рейна, Джонсън, Агер (86-Карагър), Шкъртел, Енрике, Хендерсън (58-Белами), Джерард, Адам, Даунинг, Суарес, Каръл (103-Каут)

Лондон,
"Уембли" - 89 041 зрители
Съдия: Марк Клатенбърг
Жълти картони: Търнър, Киш (К); Хендерсън (Л)

http://cache.daylife.com/imageserve/0c5c0yXdkBdv5/610x.jpg