Братята Рио и Антон Фърдинанд публикуваха обща декларация относно расисткия сандал, който се разрази между бранителя на Куинс Парк Рейнджърс и капитана на Челси Джон Тери. Както е известно, Футболната асоциация в Англия наказа звездата с четири мача лишаване от състезателни права и глоба от 220 000 паунда. Според братя Фърдинанд обаче санкцията е твърде малка. Двамата обясниха и защо отказаха да вземат участие в традиционната антирасистка кампания на организацията Kick It Out в последния кръг от Висшата лига.

"Измина година от инцидента на "Лофтъс Роуд". През това време на бял свят излязоха някои значими разделения, които съществуват във футбола. Сигурни сме, че в следващите месеци дискусиите в търсене на решение ще продължат. Възнамеряваме да вземем участие в тях, заедно с всички бивши и настоящи специалисти от всякакви раси, от най-ниското до най-високото ниво, изобщо заедно с цялата футболна общност.

Що се отнася до Kick It Out, бихме искали да признаем каква фантастична работа бе свършена в миналото по отношение на образованието и осведомеността. Времената обаче се променят и организациите също трябва да се променят съобразно това. Ние сме повече от щастливи да бъдем част от дискусията, целяща да направим Kick It Out по-значима в битката за изкореняването на расизма от футбола.

Въпреки че сме разочаровани от действията на Асоциацията на професионалните футболисти (ПФА) и Футболната асоциация на Англия (ФА) през последната година, ние, като семейство, сме твърдо решени да сътрудничим на съществуващите организации, за да направим футбола по-добра игра и да постигнем незабавни резултати.

Бихме искали да благодарим на всички фенове и на щабовете на Куинс Парк Рейнджърс и Манчестър Юнайтед за тяхната подкрепа през последната година, която бе така трудна за нас. В частност, бихме искали да изкажем благодарностите си към сър Алекс Фъргюсън и Марк Хюз.

Няма да обсъждаме публично никакви въпроси, свързани с този случай. Ще се концентрираме върху това да играем футбол”, се казва в декларацията на Рио и Антон Фърдинад.