Брайтън завърши 1:1 със спечелилия предсрочно трета поредна титла Манчестър Сити в отложен мач от 32-ия кръг и спря невероятната му серия от 12 последователни победи във Висшата лига. Преди тази среща "гражданите" триумфираха предсрочно с титлата за трета поредна година, а "чайките" пък си бяха осигурили участие в Европа за пръв път.

На стадион "Амекс" Фил Фодън (26) откри за гостите, но парагваецът Хилио Енсисо (38) изравни с много красив гол след удар от далечна дистанция. След това два гола на домакините бяха отменени от ВАР, а попадение на Холанд в края на двубоя също не бе признато заради нарушение преди головия пас.

Мениджърът на шампионите Хосеп Гуардиола заложи на най-добрите си играчи от първите минути и още в 6-ата минута голмайсторът Ерлинг Холанд засече центриране на Фодън, но ударът му не намери целта. В 20-ата минута пък гредата спаси "гражданите". Мощен удар на Дани Уелбек срещна напречната рамка. В последвалата атака Холанд бе изведен сам очи в очи със Стийл. Головата машина на Сити обаче се засуети, а стражът на Брайтън скъси ъгъла и улови.

В 25-ата минута Холанд бе изведен зад гърба на защитата на домакините. Норвежецът не успя да поема добре топката и реши да пусне към Фодън, който нямаше проблеми да вкара за 0:1. Шест минути по-късно Митома засече пас на втора греда и прати топката в мрежата. Голът обаче бе отменен, тъй като реферите видяха игра с ръка на Митома преди да отбележи.

В 38-ата минута Брайтън все пак стигна до изравнителен гол. Хулио Енсисо с красив удар от над 30 метра не остави шансове на Ортега за 1:1. След това втори гол на "чайките" бе отменен в края на първата част. Каору Митома подаде на Дани Уелбек, който не сбърка. След преразглеждане се оказа, че има засада и попадението не бе признато.

След почивката Брайтън вдигна оборотите и създаде неприятности за защитата на Ман Сити. В 56-тата минута Евън Фъргюсън се ориентира бързо в наказателното поле и отправи опасен удар. Вратарят Щефан Ортега демонстрира чудесна реакция и спаси.

Десет минути по-късно Ортега отказа и Митома. В 74-тата минута пък удар на Первис Еступинан премина на сантиметри покрай целта.

Пет минути по-късно Коул Палмър намери Ерлинг Холанд в наказателното поле. Норвежецът напомни за голмайсторския си нюх и с глава порази целта. След нова ключова намеса на системата ВАР и този гол не беше зачетен. Причината беше извършено нарушение.

Това беше и последната по-интересна ситуация в мача. В следващия заключителен кръг от Висшата лига Манчестър Сити гостува на Брентфорд, докато Брайтън ще се изправи срещу Астън Вила.

БРАЙТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:1
0:1 Фил Фодън (25); 1:1 Енсисо (38)

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА - ТУК!